A+ A A-

Obilježavanje mevluda u džamijama širom BiH i dijaspore

Sarajevo, 6. mart 2009. (MINA) - U ponedjeljak 9. marta 2009. godine je 12. rebiu-l-evvel 1430. hidžretske godine - Dan rođenja Božijeg Poslanika Muhammeda a.s. Tim povodom u Begovoj džamiji u Sarajevu proučit će se tradicionalni mevlud u nedjelju 8. marta nakon akšam namaza (17. 49)

Mevlud će proučiti učenici i učenice Gazi Husrev-begove medrese. Vaz će kazivati muderris Rešid ef. Bilalić.

Ovaj mevlud iz Begove džamije u Sarajevu direktnim uključivanjem prenosit će Turska televizija. Osim mevluda iz Begove džamije u ovoj specijalnoj emisiji gledaoci će moći pratiti i mevlud iz Turske, Iraka i Kipra.

Obilježavanje Poslanikova rođendana (Mevludun-Nebijji) bit će upriličeno i u drugim džamijama širom Bosne i Hercegovine i bošnjačke dijaspore.

Ovaj događaj se, inače, obilježava širom muslimanskog svijeta učenjem Kur'ana, mevluda i drugim sadržajima kojim se podjeća na Poslanikovo rođenje, život i njegovu poslaničku misiju.

Muhammed, a.s., posljednji Božiji poslanik rođen je 12. rebiul-evvela 571. godine, u gradu Mekki. Sin je Abdullaha i Amine, iz arapskoga plemena Kurejš. O njemu se u Kur'anu kaže: "Vi u Allahovu Poslaniku imate divan uzor za onoga koji se nada Allahovoj milosti i nagradi na onom svijetu i koji često Allaha spominje."