A+ A A-

Peticija džemata Gluha Bukovica

ISLAMSKA ZAJEDNICA U BOSNI I HERCEGOVINI

MEDŽLIS ISLAMSKE ZAJEDNICE TRAVNIK

DŽEMAT GLUHA BUKOVICA

 

Datum: 14.2.2009. godine

 

FEDERALNA TELEVIZIJA

SLAVO KUKIĆ, predsjednik upravnog odbora RTVFBiH

DŽEMAL ŠABIĆ, direktor RTVFBiH

 

 

U vašem samoreklamnom saopćenju kojeg ste objavili u Dnevniku 2, od 13.02.2009. kaže se: - Presuda Rešadu Omerhodžiću za bluđničenje dokaz je da su novinari Federalne televizije i političkog magazina „60 minuta" bili u pravu kada su javnosti ukazali na ovaj slučaj. Shodno društvenoj ulozi FTV-a, u našem smo programu stali u odbranu žrtve, a nismo širili islamofobiju kao što su nam neki pokušali imputirati. FTV i njezin politički magazin „60 minuta" i na ovom su primjeru pokazali da nas visokopozicionirani „autoriteti" ili centri moči ne mogu spriječiti u borbi za obične ljude...

Iako ste „slučajno" zaboravili kazati da je presuda nepravosnažna, cijenimo vaš osjećaj krivnje za islamofobiju koju u zadnje vrijeme širite, ali nas niste uvjerili u istinitost vaše tvrdnje da je FTV i politički magazin „60 minuta" u službi „običnih ljudi".

Podsjećamo! Vama je Džematski odbor našeg džemata Gluha Bukovica dana 11.02.2009. god. uputio u ime svih nas „običnih ljudi" otvoreno pismo. U tom pismu naš Džematski odbor je tražio od uprave i menadžementa Federalne televizije da se javno i jasno izjasnite da li nas i vi smatrate „luđacima i primitivcima koji urlaju u srednjovjekovnom zanosu", kao što je to sa vidnim žarom mržnje kazao urednik političkog magazina „60 minuta" Bakir Hadžiomerović u svojoj privatnoj emisiji od 09. 02. 2009. god.

Također, tražio je naš Džematski odbor od člana Predsjedništva BiH, g. Željka Komšića, kao visokopozicioniranog državnog dužnosnika i centara moči u partiji SDP-a, koju vi svakim danom sve više pristrasno promovirate, a što je protivno Kodeksu o emitiranju radio -televizijskih programa članak 6., da se izjasni smatra li i on da na jednom dijelu naše države žive „luđaci i primitivci koji urlaju u srednjovjekovnom zanosu"? Ako ne smatra, da li je rekao prilikom prijema novinara političkog magazina „60 minuta", koju emituje javni servis FTV, kojeg i mi gluhobukovljani po sili zakona moramo plačati od naše sirotinje, da su navedene kvalifikacije neprihvatljive i da je neprimjereno proglašavati stanovnike jednog sela luđacima i primitivcima!?

Pošto ste ignorirali zahtjev Džematskog odbora našeg džemata da nam se izvinete, poslat vam je protest zbog vašeg bezosjećajnog odnosa prema našim „običnim" ljudskim i moralnim osjećanjima, što se moglo vidjeti i čuti u Dnevniku 2 FTV, od 06. 07. i 09. februara 2009. g te u političkom magazinu "60 minuta", od 09. 02. 2009. god. gdje je nas „obične ljude", kojima ste vi navodno u službi, Bakir Hadžiomerović opisao kao „stotinjak luđaka i primitivaca koji urlalaju u srednjovjekovnom zanosu". Vi ste i to ignorirali.

Mi seljani Gluhe Bukovice nismo ni visokopozicionirani autoritet, niti smo centar moće, već smo obični ljudi, koji jedva sastavljaju kraj s krajem i uz to još moramo plaćati taksu za javni servis RTVFBiH, kojeg ste vi, Upravni odbor RTVFBiH uzurpirali da biste kroz politički magazin „60 minuta" kontinuirano provodili svoju filozofiju linča, kriminalizacije svega i svakoga ko vam se ne uklapa u vašu filozofiju na koju se poziva g. Slavo Kukić, predsjednik Upravnog odbora RTVFBiH te da biste sudili i presuđivali ljudima bez argumenta i dokaza.

 

Mi najbolje poznajemo našeg imama Rešada ef. Omerhođića, koji je po našem dubokom uvjerenju nevin čovjek, koji je oklevetan i kojem je u prvostepenom sudskom postupku izrečena kriva presuda pod pritiskom visokopozicionarinih autoriteta vaše filozofije i centara moći vaše omiljene partije.

No, mi poštujemo institucije suda naše zemlje i poštujemo odluke naše Islamske zajednice, ali ćemo iskoristiti sve zakonske mogućnosti, kao obični ljudi - muslimani, da se dokaže da je naš imam Rešad Omerhodžić častan čovjek, vrijedan imam i nevina žrtva montiranog procesa, kao što se to nebrojeno puta pokazalo u montiranim procesima protiv muslimana da su bili samo žrtva islamofobije i antimuslimanske kampanje, koju dolazi iz glava vama poznatog centra moći.

Imajući sve to na umu, mi dole potpisani seljani Gluhe Bukovice pridružujemo se zahtjevu našeg Džematskog odbora u sastavu Musić Alija, predsjednik, Selava Zahid, član, Mekić Huso, član, Hodžić Salkan, član, Čosić Sefir, član, Omerhodžić Rešad, član i tražimo da objavite optvoreno pismo našeg Džematskog odbora od 11. 02. 2009. god., kao i ovaj naš protest zbog vašeg kršenja Kodeksa u kojem se garantira pravo na odgovor članku 19.

Ukoliko i po treći puta ostanete gluhi, mi ćemo nastaviti da vam pišemo sve dog ne uvažite ovaj zahtjev nas „običnih ljudi" iz džemata Gluha Bukovica.

Vi u RFTVBiH kroz politički magazin „60 minuta" imate pravo misliti o nama u Glugoj Bukovici što god hoćete, ali nemate pravo koristiti javno dobro, tj., javni servis RFTVBiH, da vrijeđate naš „obični" ljudski ponos i našu moralnu čast. Mi vjerujemo da su prošla vremena bolješevizma i vladavine volje jedne partije, koja je sudila i presuđivala ljudima, posebno vjerskim službenica, samo zato što nisu po mjeri njihove slijepe antireligijske ideologije.

U vrijeme neslobode hrabrost je govoriti istinu, a u vrijeme slobode hrabrost je govoriti pristojno i uvažavati osjećanja časti i morala drugoga.

 

Dostavljeno:

  • Reisu-l-ulem dr. Mustafi Ceriću
  • FEDERALNA TELEVIZIJA
  • SLAVO KUKIĆ, predsjednik upravnog odbora RTVFBiH
  • DŽEMAL ŠABIĆ, direktor RTVFBiH
  • RAK-u
  • Članu predsjedništva g. Željku Komšiću