Promo banner

A+ A A-

Hutba reisu-l-uleme u džamiji u Kaljini

Sarajevo, 6. februar 2009. (MINA) - Danas je reisu-l-ulema dr. Mustafa Cerić u pratnji muftije sarajevskog Husein ef. Smajića i generalnog sekretara Rijaseta Muhameda ef. Salkića posjetio Medžlis Islamske zajednice Kaljina u opštini Sokolac gdje su ga dočekali džematije povratnici s imamom Jasminom ef. Bajrićem, jedinim imamom u ovom Medžlisu.

Reisu-l-ulema dr. Cerić je razgovarao s džematlijama koji su se vratili u ovaj kraj, ali koji su, kako su istakli, zapostavljani u pogledu pomoći koja bi im omogućila održiv povratak. Reisu-l-ulema je apelirao da država kroz svoje institucije omogući ljudima da ostvaruju svoja institucionalna prava kako bi im se omogućilo da se vrate na svoja imanja.

Razgovor s džematlijama u Kaljini

Reisu-l-ulema je izrazio zadovoljstvo da u Kaljini djeluje Islamska zajednica, da je obnovljena džamija i imamska kuća i da aktivno radi imam.To je dobar znak da će se ovdje povratak intenzivirati, rekao je reisu-l-ulema.

Reisu-l-ulema dr. Mustafa Cerić, muftija sarajevski Husein ef. Smajić i generalni sekretar Rijaseta IZ Muhamed Salkić održali su i sastanak s Izvršnim odborom Medžlisa Islamske zajednice Kaljina.

Razgovarano je o prioritetnim poslovima koje treba uraditi u narednom periodu kako bi se povratak džematlija intenzivirao i oživio rad i u drugim džematima. U tu svrhu na ovom sastanku obećana je i pomoč iz Fonda Rijaseta za povratak.

Hutba reisu-l-uleme

Na džumi namazu u džamiji u Kaljini danas je bilo više džematlija nego obično, došli su i oni iz drugih mjesta, upravo iz razloga što je hutbu držao reisu-l-ulema dr. Mustafa Cerić.
MINA u cjelosti prenosi hutbu reisu-l-uleme :

Reci: - Ko će vas osim Allaha zaštititi ako vas zlo snađe!? Ako vam Allah podari milost, niko vam je ne može oduzeti, a oni koji hoće da vas unesreće ostat će bez zaštitnika i pomagača. Allah dobro zna one među vama koji su druge nagovarali da vas ostave i prijateljima svojim govorili: - Nama se pridružite! A kad je zavladao strah, vidiio si ih kako gledaju u tebe kolutajući svojim očima smrtno uplašeni. No, čim nema straha, oni vas psuju svojim oštrim jezicima, škrti da učine bilo kakvo dobro. Oni poriču istinu, i zato njihova djele Uzvišeni Allah odbacuje, jer to je Allahu lahko! (Kur'an, 33:17-19).

U ovim kur'anskim ajetima imamo tri jasne poruke.
Prva poruka je da nikakvo zlo ne može nam nauditi ako nas prati Allahova milost koju treba zaslužiti znanjem, vjerom i moralom. Jer, kao što nam kažu mudri ljudi: uči dovu Allahu Uzvišenom sa vjerom da sve što radiš ovisi o Njegovoj milosti, ali i radi vrijedno kao da sve što radiš ovisi o tvom znanju i moralu. Ko može svjedočiti ovu kur'ansku istinu uvjerljivije od nas ovdje, koji smo toliko puta osjetili Allahovu milost kad nas je snalazilo zlo?! Niko ne može tako snažno svjedočiti istinu o Allahovoj milosti kao što možemo mi koji smo toliko puta bili na iskušenju da budemo ili ne budemo muslimani i da ostanemo ili ne ostanemo u svom domu i svojoj domovini.
Druga poruka iz spomenutih kur'anskih ajeta podsjeća nas na istinu o ljudima koji su stameni i pouzdani u svako vrijeme i na svakom mjestu i onih drugih koji su slabi i nepouzdani pred teškim izazovima za odbranu svoje i slobode svoje braće. Oni su nam dobro poznati. Kad je bilo biti ili ne biti tražili su zaštitu od onih koji su čvrste vjere i hrabre borbe. Međutim, kada su se oslobodili straha od onih koji su im prijetili da ih porobe, oni su se okrenuli protiv onih koji su ih od ropstva slobodili. Nažalost, oni svoje oslobodioce sada, kao što se u Kur'anu Časnom kaže: - Psuju svojim oštrim jezicima!

I treća kur'anska poruka je da to što čine nezahvalnici svojim „oštrim jezicima" i to što su „škrti da učine bilo kakvo dobro", kratko traje zato što njihova riječ i njihovo djelo nisu utemeljeni na istini i pravdi. Zato ne treba da nas uznemirava njihova hajka, niti treba da nas ometa njihova galama, već mi treba da radimo pametno i hrabro za opće dobro svih ljudi dobre volje.

Draga braćo i sestre, mi smo danas došli u džemat Kaljinu na područje Medžlisa Islamske zajednice Kaljina da s vama podijelimo mubarek današnjeg dana džume-namaza i da iskažemo svoju podršku vama koji ste se vratili u Kaljinu, posebno imamu Jasminu ef. Bajriću, koji je u ime vaše progovorio i podsjetio odgovorne iz našeg naroda da vam treba pomoć u vašem nastojanju da ovdje ostanete u svom domu i na svom topraku.

Vi ste stari bosanski muslimani za koje kažu da su poželjni i kažu da im je žao što vas nema više, jer im smetaju novi muslimani koje nazivaju vehabijama. I nama je žao što hiljade „poželjnih" starih bosanskih muslimana nisu preživjeli srebrenički genocid. Također, žao nam je što su stotine „poželjnih" starih bosanskih muslimana morali proći kroz dreteljski i druge logore u Hercegovini i što u dvadeset prvom stoljeću „poželjni" stari bosanski muslimani žive pod režimom aparthejda.

Neprihvatljivo je i zlonamjerno širiti strah od „novih" bosanskih muslimana zato što su preživjeli genocid i zato što se protive aparthejdskom režimu.

Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini je slobodna i sposobna da se nosi sa svim izazovima interpretacije islama i zato joj nije potreban ničiji paternalizam. Bosanski muslimani, ni „stari", koje su ubijeni zato što su bili slabi i nejaki, ni „novi" koji su spremni braniti svoju čast i slobodu, nisu i niti će ikada ugrožavali ničije pravo na život, vjeru, slobodu, imetak i čast.

Odbacujemo krivnju koja nam se decenijama nameće za bilo čije stanje u Bosni i Hercegovini, već pozivamo sve da se zajednički udružimo u obnivi društva i države po mjeri svakog čovjeka na svakom mjestu u našoj nam zajedničkoj domovini.

Oni koji nas okrivljuju da im je stanje loše zbog islama i „novih" muslimana, pridružuju se islamofobiji, koja nas bosanske muslimane, „stare" i „nove", podsjeća na iskustvo preživljenog genocida. Umjesto toga mi pozivamo na dijalog koji će nam donijeti komšijsko povjerenje i osigurati nam potrebni mir u duši.

Mi vjerujemo u Allahovu milost, koja nas čuva od svakog zla i vjerujemo u zajedništvo u vjeri koja nas hrabri na ljubav prema Uzvišenom Bogu i ljubav prema komšiji.

Allahu Svemoćni, osnaži nas u našoj namjeri da budemo neustrašivi pred naletom laži i nepravde!

Allahu Sveznajući, pouči nas da volimo svoga brata uvijek i na svakom mjestu!

Allahu Milostivi, obaspi nas Tvojom milošću koja će nas sačuvati od svakog zla! Amin!