Promo banner

A+ A A-

Reisova čestitka patrijarhu moskovskom

Sarajevo, 3. februar 2009. (MINA) - Reisu-l-ulema dr. Mustafa Cerić je uputio čestitku  metropolitu smolenskog i kaljingradskog gospodinu Kirilu na izboru za 16. Patrijarha moskovskog i cijele Rusije.

U čestitki se  kaže:

- Vaša Eminencijo,

Čestitajući Vam izbor za Patrijarha moskovskog i cijele Rusije, drago mi je što sam Vas osobno upoznao kroz naš zajednički rad u Europskom vijeću vjerskih poglavara. Također, Vaše gostoprimstvo u Moskvi povodom održavanja sjednice spomenutog Vijeća ostalo mi je u  sjećanju kao dokaz da je Ruska Pravoslavna Crkva opredjeljena za međuvjerski dijalog zahvaljujući Vašem osobnom angažmanu na promicanju međuvjerskog razumijevanja.

Stoga, Vaš izbor za 16. Patrijarha Ruske Pravoslavne Cerve ulijeva nadu svim ljudima dobre volje da će Pravoslavna Crkva u Rusiji s Vama na čelu nastaviti širiti suživot  i međuvjerski dijalog u svijetu. To je važno ne samo za odnose između muslimana i pravoslavnih u Aziji, već je to važno i za nas ovdje na Balkanu gdje islam i pravoslavlje dijele dugo povijesno pamćenje, ali i nadu za bolju budućnost na principu međusobnog uvažavanja i pomaganja.

Vaša Eminencijo, uz želju za Vaše dobro zdravlje i ličnu sreću, primite još jednom moju čestitku u ime Islamske zajednice u Bosni i Hercegovinu sa molitvom Uzvišenom Bogu da u svijetu vlada mir i sigurnost uvijek i na svakom mjestu.