Promo banner

A+ A A-

Saopćenje Muftijstva bihaćkog i Okružnog odbora Udruženja ilmijje

Muftijstvo bihaćko i Okružni odbor Udruženja ilmijje Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, u povodu kontinuiranih medijskih napada na ulemu i institucije Islamske zajednice, zajedničkim saopćenjem obratili su se javnosti. U saopćenju se se ističe:

- Poštovani građani, cijenjeni pripadnici Islamske zajednice!
Nakon pisma podrške kojeg smo uputili na ruke reisu-l-uleme prof. dr. Mustafe ef. Cerića, a u povodu kontinuiranih medijskih napada na imame i ostale službenike IZ-e u Bosni i Hercegovini, a samim tim i na čestite pripadnike islama, odnosno Vas, džematlije, obraćamo Vam se ovim putem, duboko povrijeđeni krivim informacijama, podvalama i lažima adresiranim na IZ-u. Dobro smišljeni napadi na instituciju Rijaseta i reisu-l-uleme, te ostale visokopozicionirane alime IZ-e su, u zadnje vrijeme, postali svakodnevnica. Na ovaj način želimo iskazati svoje nezadovoljstvo vulgarnom retorikom kojom se koriste novinari različitih političkih emisija i magazina, u kojima je nezaobilazna tema IZ-a, a sve to na krajnje nekorektan i neprofesionalan način, naglašava se u saopćenju koje su potpisali muftija bihaćki Hasan ef. Makić i predsjednik Okružnog odbora Udruženja ilmijje Islamske zajednice u BiH Muvedet ef. Vuković.

U nastavku se ističe da iza ove retorike ne stoje dobre namjere, jer su podstaknute nastojanjem da muslimani i IZ-a postanu predmet nerealnih kvalifikacija i realnih zavjera, što pokrepljuju "česte izjave novinara u kojima najvećeg duhovnog autoriteta muslimana nazivaju „lažovom", „najvećim kriminalcem" i sl.

Ovakvi nasrtaji na čast i autoritet reisu-l-uleme i muslimana se ne pamte u našoj povijesti. Napadi na reisu-l-ulemu su istovremeno i napadi na instituciju IZ-e, a napadi na instituciju IZ-e su istovremeno i napadi na svakog muslimana ponaosob.

Novinarska nepristojnost, notorne laži i riječi mržnje, samo su dio cilja usmjerenog na razbijanje jedinstva među muslimanima. Ponižavanje institucije IZ-e je paralelno i ponižavanje svakog njenog člana, svakog iskrenog muslimana.

U ovom teškom vremenu, kada je do izražaja došla velika moralna kriza, slobodu govora su neki očito razumjeli kao priliku da govore šta hoće i kome hoće, ne birajući pri tome ni riječi ni sredstva i ne pridržavajući se bilo kakvih društvenih i profesionalnih normi i standarda. Pa zar u ovoj zemlji i u ovom narodu nema ama baš ništa pozitvno?

Moleći Uzvišenog Allaha da nas u ovim teškim vremenima pomogne u bespoštednoj borbi za jedinstvo, ljubav, toleranciju i međusobno razumijevanje, iskreno Vas selamimo."