A+ A A-

Pismo reisu-l-uleme Lajčaku i Gregorijanu

Sarajevo, 23.januar 2009. (MINA) - Zbog napada na organe i institucije Islamske zajednice u bosanskohercegovačkom entitetu Republike Srpske, reisu-l-ulema dr. Mustafa Cerić je uputo pismo visokom predstavniku međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini Miroslavu Lajčaku i višem zamjeniku visokog predstavnika Rafi Gregorijanu.

U pismu se kaže:
-U procesu disolucije bivše Jugoslavije Bosna i Hercegovina je, ni kriva ni dužna, najviše stradala. Bosanski muslimani, koji čine većinu stanovništva Bosne i Hercegovine, preživjeli su genocid. Dejtonski sporazum je zaustavio ratna stradanja, ali je zamrznuo stanje koje je bosanskohercegovačkoj državi i društvu nametnuto ratnom agresijom. Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini je pretrpjela veliku štetu kako u ljudstvu - ubijeno je oko stotinu imama i drugih službenika Islamske zajednice, tako i u materijalnim dobrima - porušeno je oko hiljadu džamija i drugih objekata Islamske zajednice.

Unatoč svim stradanjima, u postratnom oporavku Islamska zajednica je od prvoga dana potpisivanja mirovnog sporazuma aktivni sudionik u razvijanju međuvjerskog dijaloga u Bosni i Hercegovini o čemu svjedoči njezina aktivna uloga u osnivanju i razvijanju Međureligijskog vijeća Bosne i Hercegovine. Činjenica da se nije dogodio ni jedan čin nasilničke osvete u postmirovnom periodu najbolji je dokaz miroljubivosti bosanskih muslimana. Istina, pravda, mir i pomirenje u Bosni i Hercegovini su glavna vodilja u radu i djelovanju Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.

Nažalost, u posljednje vrijeme protiv vrijednosti Islamske zajednice u RS-u vrši se nezapamćena medijska hajka čija kulminacija su napadi na muftiju banjalučkog Edhema Čamdžića, koji predstavlja svjetionik u borbi za povratak i oporavak povratnika. Muftija Edhem Čamdžić nije ničim zaslužio da ga mediji i RS danonoćno sotonoziraju i na taj način ugrožavaju njegovu i bezbijednost svih muslimana, povratnika u RS zato što svojim povratkom onemogućuju dovršetak etničkog čišćenja u Bosni i Hercegovini.

Gospodine Lajček i gospodine Gregorijan,
Obraćam Vam se kao vrhovni poglavar Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini sa zahtjevom da u svojstvu visokog predstavnika Međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini i višeg zamjenika visokog predstavnika iskoristite svoje ovlasti i osigurate preko međunarodnih institucija za mir i sigurnost u Bosni i Hercegovini bezbjednost rada institucija i organa Islamske zajednice, posebno muftije banjalučkog Edhema Čamdžića, a time i bezbjednost muslimana u RS-u.

Želim da Vas obavijestim da se Islamska zajednica u RS-u osjeća nezaštićenom od domaćih institucija vlasti u RS-u zbog islamofobije koja se širi u tamošnjim medijima.

Uvjeren da ćete ovo pismo razumjeti kao moju ozbiljnu zabrinutost za sigurnost muslimana u RS-u, kao i da je ovo urgentna stvar za Vašu pažnju, primite izraze mojeg osobitog poštovanja, kaže se u pismu reisu-l-uleme dr. Cerića, upućenom visokom predstavniku Miroslavu Lajčaku i višem zamjeniku visokog predstavnika Rafi Gregorijanu.