Promo banner

A+ A A-

Potpisan ugovor za izgradnju sjedišta Rijaseta

Sarajevo, 16. januar 2008. (MINA) - Građevnska firma ANS DRIVE iz Sarajeva gradiće zgradu sjedišta Rijaseta na Kovačima u Sarajevu.

Reisu-l-ulema dr. Mustafa Cerić i direktor ANS DRIVE, Alija Gadžo, potpisali su danas u Rijasetu ugovor o prvoj fazi radova, čiji se početak predviđa za februar ove godine.

Na početku ovog svečanog čina Jusuf Zahiragić, direktor objekta u izgradnji, rekao je da se komisiji na tendere prijavilo sedam firmi, da je komisija predložila tri u uži izbor, a Rijaset IZ u BiH, na osmoj redovnoj sjednici 12. januara ove god izabrao ANS DRIVE i povjerio posao izgradnje ovog značajnog objekta.

U svom obraćanju reisu-l-ulema dr. Mustafa Cerić se zahvalio svima koji su doprinijeli da se dođe do ovog čina potpisivanja Ugovora za prvu fazu izgradnje zgrade Rijaseta IZ u BiH. Posebno se zahvalio privrednicima koji su pokrenuli inicijativu da se konačno, nakon 130 godina sjedište Rijaseta Islamske zajednice riješi na adekvatan način za potrebe Islamske zajednice u 21. stoljeću i iz činjenice da Evropa sve više izražava interes za model organizacije Islamske zajednice za svoje vlastite potrebe. Reisu-l-ulema je zahvalio Komisiji, na čelu s Jusufom Zahiragićem, koji su profesionalno obavili proceduru tendera i prezentirali to na osmoj sjednici Rijaseta 12. januara 2009., kada je Rijaset jednoglasno donio odluku da povjeri izgradnju upravne zgrade Rijaseta na Kovačima u Sarajevu firmi ANS DRIVE.
Zahvalu je uputio i bivšem načelniku općine Stari Grad Mustafi Resiću i njegovim saradnicima koji su uradili blagovremeno svu potrebnu dokumentaciju.

Reisu-l-ulema je kazao da je ovo jedan od najznačajnijih trenutaka u institucionalnom razvoju Islamske zajednice u BiH koji će pomoći da se i dalje čuva i razvija princip suživota i tolerancije na temelju povijesnog iskustva islamske tradicije Bošnjaka za koju se kaže da može biti model u rješavanju mnogih pitanja s kojima se danas muslimani suočavaju u svijetu, ali i u odnosu muslimana prema drugima i drugih u odnosu na muslimane.

Direktor ANS DRIVE Alija Gadžo je iskoristio priliku i zahvalio Islamskoj zajednici na čelu s reisu-l-ulemom dr. Cerićem što je ovaj projekat povjerila firmi ANS DRIVE i rekao da će menadžment svim srcem ući u ovaj projekat i uz Božiju pomoć posao na vrijeme privesti kraju, jer imaju kapacitete, opremu, znanje i umijeće.

Predsjednik Sabora Islamske zajednice u BiH Edhem Bičakčić je rekao da je došlo vrijeme za gradnju zgrade sjedišta Rijaseta nakon rješenja krucijalnih problema unutar Islamske zajednice, nakon što je obnovljen rad medresa, izgrađena zgrada biblioteke, obnovljen znatan broj džamija. Dakle, nije ovo prvi projekat kojem se odmah pristupilo, već dolazi kao kruna aktivnosti Islamske zajednice u obnovi i rekonstrukciji nakon rata, agresije i genocida u periodu 1992.-95. godina.

Načelnik općine Stari Grad Ibrahim Hadžibajrić je iskazao radost što se gradi ovaj objekat i izrazio spremnost što će općina Stari Grad i dalje biti na usluzi i pomoći.
Na kraju današnje svečanosti potpisivanja Ugovora u Rijasetu, zamjenik reisu-l-uleme hafiz Ismet ef. Spahić je proučio dovu.

Svečanosti u Rijasetu prisustvovali su čelnici IZ, među kojima generalni sekretar Rijaseta Muhamed Salkić, predsjednik Udruženja ilmijje i šef Kabineta reisu-l-uleme Muharem Hasanbegović, dekan FIN-a dr. Ismet Bušatlić, glavni imam medžlisa IZ Sarajevo Feri ef. Dautović i drugi.