A+ A A-

Novo priznanje Senaid-ef Kobilici

MEDJU 10 VRHUNSKIH LIDERA

Predsjednik Islamskog savjeta Norveske i glavni imam IZ Bosnjaka u Norveskoj, Senaid ef Kobilica, dobio je, ovih dana, jos jedno priznanje za svoj rad i angazman u Norveskoj. On je izabran i uvrsten u listu "Top10"- medju deset najboljih i najkvalitetnijih lidera u Norveskoj, a koji imaju inostrano porijeklo. Ovo priznanje se dodjeljuje vec petu godinu i ima za cilj da predstavi uspjesnih pet zena i pet muskaraca, vrhunskih lidera, aktivno ukljucenih u norveski drustveni zivot, ali koji istovremeno imaju veliki uticaj u njemu.

- U Norveskoj ne postoji jednostavan put ka uspjehu, kaze se u obrazlozenju proglasavanja deset najboljih lidera. Samo tezak rad i stremljenje ka odredjenom cilju je veoma znacajno i vazno za uspjeh, kaze se u pratecem obrazlozenju ovog biranja.  Sa ovom tvrdnjom se slazu svi koji su usli u ovu listu.

Biranje za listu "Top10" najuspjesnijih provodi internacionalna organizacija Leadership foundation, odnosno njen norveski odjel. Cilj ovoga projekta, biranja, jeste da se pokazu mogucnosti uspjeha u Norveskoj i za one koji su sticajem odredjenih okolnosti prispjeli u ovu zemlju iz drugih krajeva svijeta.

- Zivimo u Norveskoj gdje se neprestano povecava ucesce stranaca u ovdasnjem zivotu. Ovim izborom zelimo pokazati da je uspjeh moguc i za one koji su dosli iz inostranstva, kaze Lisa Cooper (Kuper),  rukovodilac organizacije Leadership Foundation i autor ovoga projekta. Ocekuje se da iskustva odabranih u ovu listu, posluze i drugima kao model za njihov uspjeh. U obrazlozenju se takodjer naglasava de se ovakvim biranjem unapredjuje multikultura i internacionalizam, tolerancija i mogucnosti pozitivne integracije u norveski drustveni zivot, naglasavajuci posebno razumijevanje i vrjednovanje multikulturalnosti i polne jednakosti,  cemu se u Norveskoj pridaje velika vaznost.

Inace nominacija za ovu toplistu traje dva mjeseca, a konacnu odluku o uvrstenju donosi poseban ziri, koji medju kandidatima bira deset koji su zasluzili ulazak. Lista je predstavljena u norveskoj vodecoj i respektabilnoj dnevnoj novini "Aftenposten".

U ovogodisnjem ziriju su bili, pored ostalih i Thorvald Stoltenberg, (Torvald Stoltenberg) Tore Johansen, Vibeke Madsen Caroline Sutton, Gunn Ovesen (Gun) og Bente Møller (Moeler).

F.KONJHODZIC