A+ A A-

Sjednica Rijaseta Islamske zajednice

Sarajevo, 13. januar 2009. (MINA)- Pod predsjedavanjem reisu-l-uleme dr. Mustafe Cerića, jučer je u Sarajevu održana osma redovna sjednica Rijaseta IZ u BiH. Sjednici su prisustvovale muftije i članovi Rijaseta.

Na dnevnom redu su bili izvještaji o hadžu 1429./2008. godine kojeg je podnio predsjednik Komisije za hadž Mirsad ef. Mahmutović, te izvještaj o kurbanima kojeg su podnijeli Muhamed ef. Salkić, generalni sekretar Rijaseta i Zijad ef. Ljevaković direktor Gazi Husrev-begove medrese.

Ocijenjeno je da je ovogodišnja organizacija hadža bila uspješna uz određene nedostatke koji se moraju otkloniti posebno u pripremi i edukaciji budućih hadžija.

Donesena je odluka da Komisija uradi Pravilnik o Uredu za hadž radi profesionalizacije organizacije hadža.

Rijaset je prihvatio prijedlog Nastavnog vijeća Gazi Husrev-begove medrese da se pokrene postupak afirmacije medrese na evropskom nivou.

Rijaset je izrazio zahvalnost svim imamima i hatibima na angažiranju oko sergije (prikupljanja pomoći) za Gazu te ih pozvao da ostanu prisebni, odgovorni i otporni na napade koji su u posljednje vrijeme učestali u nekim medijima, a što ukazuje na islamofobiju.

Rijaset osuđuje ubijanje nevinih ljkudi u Palestini i izražava svoju zabrinutost što UN ne mogu doći do konsenzusa oko bezuvjetnog zaustavljanja rata i sprečavanja humanitarne katastrofe u Gazi.

Takđer Rijaset Islamske zajednice u BiH osuđuje svaki čin antisemitizma bilo gdje, a posebno u BiH koja je svojim historijskim činom ugošćavanja Jevreja 1492. godine održala lekciju Evropi o toleranciji i suživotu. Tu bosansko-hercegovačku tradiciju nema niko pravo narušavati niti dovoditi u pitanje.

Rijaset Islamske zajednice u BiH je na jučerašnjoj sjednici donio odluku o hitnoj donaciji Gazi u iznosu od sto hiljada EUR-a. Odluka je donesena na temelju saznanja o prikupljenim sredstvima putem sergije u džamijama nakon džume namaza u protekla dva petka, kaže se u saopćenju sa sjednice Rijaseta.