Promo banner

A+ A A-

Pismo reisu-l-uleme predsjedniku Crne Gore

Sarajevo,30. decembar 2008. (MINA) - Reisu-l-ulema dr. Mustafa Cerić uputio je danas pismo predsjedniku Crne Gore g. Filipu Vujanoviću u povodu odluke Vlade Crne Gore da isplati obeštećenje porodicama deportovanih i ubijenih bosanskohercegovačkih izbjeglica. U pismu reisu-l-uleme se kaže:

-Poštovani predsjedniče, g. Filipe Vujanoviću,
Iako sam duboko svjestan činjenice da život nema cijenu, da nikakav novac ne može nadoknaditi izgubljene ljudske živote i da ne može majkama vratiti sinove, djeci očeve, suprugama muževe, sestrama braću... podržavam odluku crnogorske vlasti da isplati obeštećenje porodicama deportovanih i ubijenih bosansko-hercegovačkih izbjeglica iz Crne Gore 1992. godine.

To je ohrabrujuća odluka kojom zvanična Crna Gora priznaje krivicu i istorijsku nepravdu prema građanime Bosne i Hercegovine i prihvata svoju odgovornost za stradanje nevinih ljudi. To je važan korak Crne Gore u suočavanju s prošlošću, i potvrda da Crna Gora istinski teži ka ujedinjenoj Evropi i civilizacijskim dostignućima, ali i da se vraća svojoj tradiciji, svom čojstvu, koje počiva na postulatu da je jedna od najvećih ljudskih vrijednosti pravo svakog čovjekna na život, slobodu, vjeru, imetak i čast.

Gospodine Vujanoviću,
Iskreno se nadam da će Crna Gora, također, do kraja sprovesti krivični postupak koji je već u toku, i zasluženim zatvorskim kaznama sankcionirati policajce i njihove naredbodavce koji su sudjelovali u ratnom zločinu hapšenja i deportovanju bošnjačkih izbjeglica iz Crne Gore 1992. godine.

Nadam se i da će Crna Gora izgraditi spomen obilježje žrtvama ovog zločina u Herceg Novom, gdje se nalazio sabirni centar za uhapšene bošnjačke izbjeglice iz BiH, kako bi, tim nedužnim žrtvama koje su nastradale samo zbog svog imena i
prezimena, proučili Fatihu.

Zahvaljujem i svim dobrim i hrabrim ljudima Crne Gore koji su učinili sve da ovaj zločin bude otkriven, da ne bude zaboravljen, i da nevine bošnjačke žrtve ne postanu samo statistički podatak, već da dobiju svoj lik, svoje ime i prezime.

Uvjeren sam da ćete ovo moje pismo razumjeti kao podršku Vašim naporima za humaniji odnos prema bosanskim žrtvama i kao podršku naporima za podizanje porušenih mostova između Crne Gore i Bosne i Hercegovine.

U nadi da će Vaš primjer slijediti i drugi, primite izraze mojeg poštovanja, kaže se u pismu reisu-l-uleme dr. Mustafe Cerića.