Promo banner

A+ A A-

Reisu-l-ulema primio načelnika Bihaća

Sarajevo, 18. decembar 2008. (MINA) - Reisu-l-ulema dr. Mustafa Cerić primio je danas načelnika Općine Bihać mr. Hamdiju Lipovaču.

Reisu-l-ulema dr. Cerić i načelnik mr. Lipovača su razmijenili mišljenja o odnosu Islamske zajednice i načelnika Općine. S obzirom da je reisu-l-ulema ranije proglašen počasnim građaninom Bihaća, reisu-l-ulema se na tome i ovom prilikom zahvalio načelniku Bihaća.

Načelnik Lipovača je izvjestio reisu-l-ulemu o pomoći općine Bihać izgradnji centralne bihaćke džamije, rekavši pri tom da njena izgradnja nije upitna jer su svi odnosi IZ i općine u tom pogledu razriješeni i da će gradnja ubrzo početi.

- Općina Bihać je odlučna da bude glavni nosilac izgradnje glavne bihaćke džamije zato što je to potreba građana Bihaća, vjernika - članova Islamske zajednice. To će omogućiti da imamo jedno optimalno mjesto za klanjanje džuma namaza, bajram namaza i drugih potreba - a to je bihaćka centralna džamija. Mi smo odlučili da i iz ovog budžeta izdvojimo 150 hiljada KM za gradnju ove džamije, sto hiljada KM za redovne potrebe Medžlisa IZ Bihać, sto hiljada KM za ljubljansku džamiju i 250 hiljada KM za zgradu trajnog sjedišta Rijaseta Islamske zajednice na Kovačima u Sarajevu. Ovom prilikom pozivam i sve druge načelnike, bez obzira na vjersku pripadnost, koji imaju poštovanje prema Bogu, da se uključe u planiranje budžeta za izdvajanje za potrebe gradnje ove zgrade Islamske zajednice, s obzirom da je to istorijski trenutak da se sjedište Rijaseta smjesti na jedan pijadestal koji mu i pripada.
Odnosi između Islamske zajednice i općine Bihać su na najvišem nivou i zadovoljni smo jednom širinom novog predsjednika Medžlisa IZ Bihać, rekao je načelnik Općine Bihać mr. Hamdija Lipovača.

Reisu-l-ulema dr. Mustafa Cerić je zahvalio načelniku Lipovači na posjeti, podržao njegove napore i projekte na poboljšanju uvjeta života općine Bihać, a posebno se zahvalio na njegovoj suradnji i pomoći Islamskoj zajednici oko izgradnje džamije u Bihaću, medžlisu IZ, pomoći općine izgradnji džamije u Ljubljani i priilogu za izgradnju trajnog sjedišta Rijaseta Islamske zajednice na Kovačima u Sarajevu.