Promo banner

A+ A A-

Reisu-l-ulema u Kuvajtu na konferenciji "Odbrana Poslanika Muhammed, a.s."

Sarajevo, 3. novembar 2008. (MINA) - U nedjelju ( 02.11.2008) je u Kuvajtu otvorena druga trodnevna svjetska konferencija o temi "Odbrana Poslanika Muhammed, a.s.". Naime, povod da se osnuje posebna organizacija za odbranu posljednjeg Allahovog Poslanika Muhammeda, a.s., bili su napadi od Selmana Rušdija do nedavnih danskih karikatura u kojim se na ružan i uvredljiv način prikazuje Alejhisselamov lik u kontekstu nasilja u svijetu. Širom muslimanskog svijeta čule su se snažne reakcije na takav odnos prema muslimanima. Nažalost, bilo je i ljudskih žrtava.

Reisu-l-ulema i šejh Jusuf Karadavi

Suočeni sa neprimjerenim odnosom u Europi i sa prekomjernom reakcijom u muslimanskom svijetu, islamski učenjaci, na čelu sa šejhom Jusufom Karadavijem, su u martu 2006. godine organizirali konferenciju u Bahrejnu na kojoj su oštro osudili vrijeđanje više od milijardu muslimana u svijetu, ali i pozvali muslimane da se suzdrže od prekomjerne reakcije.

Konferencija u Kuvajtu (od 02. do 04.11.2008) je nastavak bahrejnske konferencije sa još snažnijom porukom Evropi da poštuje vjerska i ljudska osjećanja muslimana kao neotuđivo ljudsko pravo. "Nema sukoba između slobode mišljenja i prava na čast ako svi poštujemo pravo svakog čovjeka na sreću na ovome svijetu i spas na drugome svijetu. Muslimani cijene slobodu mišljenja, kao što cijene i pravo na slobodu od mržnje i vrijeđanja" - rečeno je na konferenciji u Kuvajtu.

No, ulema je u Kuvajtu uputila i jasnu poruku muslimanima, a to je da je najbolja odbrana Allahovog Poslanika Muhammeda, a.s., u istinskoj primjeni njegovih moralnih načela od kojih su najvažnija načela suživota i tolerancije. "Još za života Muhammed, a.s., je bio napadan, ali snaga njegove ljubavi i dobrote osvajala je srca njegovih protivnika, koji su postajali njegovi najiskreniji ljubitelji. Sjetimo se ljute i mrzovoljne Hind, koja je nakon Alejhisselamovog povratka u Mekku, nakon što ju je Alejihisselam amnestirao, ushićeno kazala: - Poslaniče onoliko koliko sam te nekada mrzila, sad te toliko i još više volim!

Reisu-l-ulema i Zuhdija Adilović

Eto, to je najvažnije da naučimo iz slučaja danskih karikatura - da onima koji nas mrze pokažemo put kako da nas zavole. To je moguće ako slijedimo primjer Pejgambera Muhammeda, a.s." - rečeno je na konferencij u Kuvajtu.

MINA je zamolila reisu-l-ulemu dr. Cerića da iznese svoje utiske o konferenciji u Kuvajtu:
- Ova druga, kao i ona prva konferencija u Bahrejnu prije dvije godina o Muhammedu, a.s., značajna je po tome da se vidi da su muslimani jedinstveni u osudi kršenja njihovih prava na slobodu vjere i slobodu savjesti. Ne može se govor mržnje i uvreda pravdati pravom na slobodu mišljenja i izražavanja, jer sloboda ima smisla samo ako je imaju svi i ako je svi jednako uživaju, uključujući i slobodu od mržnje i vrijeđanja. U slučaju danskih karikatura muslimanima je uskraćena sloboda od mržnje i vrijeđanja, posebno nama ovdje koji smo preživjeli genocid. Europa mora shvatiti da i najmanji krik islamofobije kod nas bosanskih muslimana izaziva osjećaj straha i strepnje šta će se sljedeće dogoditi, jer nam se odmah javljaju slike genocida i kolektivnih grobnica.

U svakom slučaju konferencija u Kuvajtu i stalna Organizacija za odbranu Poslanika Muhammeda, a.s., ima smisla ako kroz nju muslimani, zaista, uspiju predstaviti Alejhiseelamovo moralno učenje na način da svaki čovjek u tome može prepoznati svoju sreću i svoj spas.

No, postoji jedno važno pitanje: Da li zaista muslimani brane Muhammeda, a.s., od napada drugih, ili oni brane sebe i svoje slabosti koristeći se Muhammedovim, a.s. djelom? Kad muslimani budu znali odgovor na to pitanje, mnoge stvari bit će nam jasnije i na Istoku i na Zapadu - zaključio je reisu-l-ulema Cerić.

Reisu-l-ulema sa Selmanom Udom i Isamom Beširom