Promo banner

A+ A A-

FOTO IZVJEŠTAJ SA HADŽDŽA

Hadžije boravile na Arefatu i Muzdelifi, te bacile kamenčiće na Veliko džemre

     Sve hadžije iz Bosne i Hercegovine koje putuju u organizaciji Rijaseta Islamske zajednice u BiH, ponedjeljak, 18. decembar, proveli su na Arefatu, gdje je upriličen program koji je sadržavao kolektivne i individualne vidove ibadeta. Arefat je najznačajniji dio hadža, pa je razumljivo što su nakon provedenog dana hadžije bile vrlo zadovoljne. Na Arefatu su klanjali podne i ikindiju-namaz, a proučeni su i tradicionalni zikr i dova, koju je predvodio zamjenik reisul-uleme hfz. Ismet-ef. Spahić.

     Nešto poslije ponoći, hadžije su autobusima prevezene na Muzdelifu gdje su spojeno klanjali akšam i jaciju-namaz. Nakon kraćeg boravka na Muzdelifi, pješačkom zonom krenulo se ka Mini, gdje su hadžije bacile po sedam kamenčića na Veliko džemre, koje je najbliže Mekki. Nakon toga su se ošišali i skinuli ihrame.

     U narednom periodu predstoji glavni hadžski tavaf i saj, te bacanje kamenčića još tri dana na sva tri džemreta. S obzirom na to da je većina hadžskih obreda iza njih, hadžije i hadži-hanume željno očekuju skori povratak u domovinu i susret sa svojim najbližim.

  Boravak na Arefatu

Boravak naših hadžija na Arefatu

Boravak hadzi-hanuma na Arefatu

Hadži-hanume na Arefatu

Dova na Arefatu

Dova na Arefatu

Grupa hadzija na Arefatu

Grupa hadžija na Arefatu

Grupa hadzija sa vodicem krece za Arefat

Grupa hadžija sa vodičem kreće na Arefat

Nase hadzije na Muzdelifi

Naše hadžije na Muzdelifi

Podne i ikindija na Arefatu

Podne i ikindija na Arefatu 2

Podne i ikindija na Arefatu 

  (Tekst i foto: Salih  Indžić)