Promo banner

A+ A A-

OBILJEŽENA 471. GODIŠNJICA GAZI HUSREV-BEGOVE MEDRESE

     Svečanom akademijom u Gazi Husrev-begovom hanikahu u Sarajevu obilježena je 471. godišnjica Gazi Husrev-begove medresa na polju kontinuiranog rada u edukaciji i odgoju mladih.

     Svečanoj akademiji su prisustvovali brojni svršenici Gazi Husrev-begove medrese, njeni prijatelji i donatori, brojne istaknute ličnosti iz javnog, političkog i društvenog života, dr. Haris Silajdžić član Predsjedništva BiH.predstavnici državnih institucija, predstavnici Kantona i Grada Sarajeva. 

     Nakon izvođenja himne Gazi Husrev-begove medrese, u pozdravnom obraćanju direktor Medrese Zijad ef. Ljevaković, osvrnuo se na kontinuitet rada ove značajne obrazovne institucije, njenu misiju na polju obrazovanja i ulogu koju je imala i ima u općim obazovnim i društvenim tokovima u našoj zemlji pa i šire. On se zahvalio svim svršenicima i prijateljima Medrese koji promoviraju njene vrijednosti i pomažu njen rad.

IMG_1626 3)

     Zijad ef. Ljevaković je, u povodu Dana škole, uručio nagrade i priznanja članovima kolektiva Medrese, profesoru Hamidu Kediću i kuharici Šefiki Ahatović.

     Također, na temelju odluke Nastavničkog vijeća Medrese o dodijeli priznanja istaknutim svršenicima ove škole, direktor Medrese je dodijelio plakete za poseban doprinos afirmaciji Gazi Husrev-begove medrese hafizu Ismetu ef. Spahiću zamjeniku reisu-l-uleme i prof. dr. Hilmi Neimarliji.

IMG_1626 )

     Hafiz Ismet ef. Spahić se u svom obraćanju osvrnuo se na nekadašnje teškoće i nesigurnost rada u Islamskoj zajednici i naglasio važnost časnog imamskog poziva koji bi ponovo odabrao i ponovo prihvatio sva iskušenja i teškoća rada jednog imama.

     Prof. dr. Hilmo Neimarlija predavač na Fakultetu islamskih nauka i predsjednik Upravnog odbora FIN-a zahvalivši se na uručenoj plaketu i priznanju Gazi Hurev-begove medrese govorio je o nekadašnjoj neslobodi i društvenom pereziru sa kojim su se susretali učenici Medrese, ali i današnjoj, ponekad, napadnoj i neprimjerenoj manifestaciji vjere u javnoj sferi i javnom životu. Dr. Neimarlija se založio za samokontrolu i očuvanje svetosti i intimnosti vjerskog života i prakse naglašavajući da je današnje stanje slobode izazov kojem treba adekvatno odgovoriti. 

IMG_1626 ) (2)

Gazi Husrev-beg evropski velikan

     Dr. Mustafa ef. Cerić reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH čestitajući svim nagrađenim i kolektivu Medrese njihov jubilej, kazao je da je hafiz Ismet ef. Spahić simbol imamskog poziva koji je inspirirao mnoge mlađe naraštaje da njeguju ljubav prema mihrabu i minberu, dok je dr. Hilmo Neimarlija simbolo islamskog intelektualizma, odnosno intelektualizma u Islamskoj zajednici.

IMG_1626 ) (4)

     Reisu-l-ulema je, osvrćući se na važnost Gazi Husrev-bega i njegovih zadužbina, kazao da će predložiti da se ime Gazi Husrev-bega uvrsti na evropsku listu zaslužnih velikana na području obrazovanja i doprinosa nauci i kulturi u Evropi.

     Dr. Cerić je naglasio da Gazi Husrev-beg ima sa čim ići u Evropu i šta joj ponuditi, međutim mi se moramo potruditi da i mi, poput Gazi Husrev-bega, nešto ponudimo Evropi.          

     Poetsko-scenskim blokom «Hronologija opsade» Nihada Kreševljakovića završena je svečanost Dana škole i 471. godišnjice Gazi Husrev-begove medrese.

     U povodu Dana škola u ponedjeljak je u amfitetatru Gazi Husrev-begove medrese održana svečana akademija za učenike i učenice na kojoj su uručena priznanja najboljim učenicima za uspjeh i vladanje, kao i onima koji su postigli najbolje rezultate u različitim sekcijama i takmičenjima i vannastavnim aktivnostima.