A+ A A-

REAGOVANJE KABINETA REISU-L-ULEME POVODOM OGLAŠAVANJA OSCE-a

careva dzamia01     Sarajevo, 13.februar 2008. (MINA) -  Povodom jučerašnjeg oglašavanja OSCE (Organizacija za sigurnost i kooperaciju u Europi) u Bosni i Hercegovini, kojeg je prenijela glasnogovornica Mersiha Čaušević-Pondžić, o pitanju vjerske pouke u predškolskim ustanovama, Kabinet reisu-l-uleme se oglasio saopćenjem u kojem se kaže:

     - Kabinet reisu-l-uleme je iznenađen da tako ugledna međunarodna organizacija kao što je OSCE nema pravog uvida u stanje odnosa u bosanskohercegovačkom društvu, ali ima krive predrasude o islamu. Jer, svojim oglašavanjem OSCE ne samo što ignorira zakonsko pravo roditelja da odgajaju svoju djecu po vlastitom uvjerenju od rođenja do punodobnosti, već podstiće i druge da to čine. Riječ je o OSCE-ovoj negativnoj percepciji islama. Naime, OSCE navodi kao glavni razlog protiv prava roditelja „saznanja da bi takvi sati bili u potpunosti islamski orjentirani."

     Dakle, problema ne bi bilo ako ne bi bilo islama.  Kabinet reisu-l-uleme je zatečen saznanjem da je OSCE „u potpunosti antiislamski orjentiran". Primjerenije bi bilo da je OSCE ostao izvan ove debate, koja je sasvim normalna u demokratskom društvu, nego što se uključio na pristrasan način koji ima naznake islamofobije. Žao nam je što je tim činom OSCE u Bosni i Hercegovini  izgubio od svog kredibiliteta i što se pridružio općoj antiislamskkoj histeriji.

     Kabinet reisu-l-uleme  je posebno iznenađen OSCE-ovim nepoznavanjem običaja bosanskohercegovačkog društva te nepoštivanjem kulture dijaloga.  Jer, stvarna  "prijetnja osnovnim slobodama garantiranim Ustavom ove zemlje"  je OSCE-ova percepcija islama i bosanskih muslimana, koji su na svojoj vlastitoj koži osjetili šta znači kad neki međunarodni predstavnici dođu ovdje sa predrasudama o islamu i muslimanima (genocid).

     Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini  će nastaviti misiju širenja dobra i odvraćanja od zla bez obzira na  OSCE-ove predrasude, jer svaki čovjek ima neotuđivo pravo na život, vjeru, slobodu, imetak i čast.

     Naša djeca su nama dar Božji i zato ćemo ih odgajati u duhu plemenitih vrijednosti islama bez straha od bilo koga, osim straha od Uzvišenog Allaha, kaže se u saopćenju Kabineta reisu-l-uleme Islamske zajednice u BiH.