Promo banner

A+ A A-

ČESTITKA REISU-L-ULEME MUFTIJI ZUKORLIĆU

reisu-l-ulema     Sarajevo, 14. jula 2008 (MINA) - Povodom izbora u Islamskoj zajednici u Srbiji, sa sjedištem u Novom Pazaru, te ponovnog izbora muftije Muamera Zukorlića za najvišeg islamskog autoriteta u Srbiji, reisu-l-ulema dr. Mustafa Cerić je uputio čestitku u kojoj se kaže: 

-Poštovani muftija Zukorliću,

     Sa budnom pažnjom pratim aktivnosti u i oko Islamske zajednice u Srbiji i razočaran sam neprimjerenim miješanjem srbijanskih vlasti u unutrašnja pitanja Islamske zajednice u Srbiji. No, naše razočarenje je mnogo viši zbog neodgovornog odnosa jednog političara i jednog imama u Sandžaku prema islamskoj tradiciji i vrijednostima Islamske zajednice u Bošnjaka. Njihov pokušaj da obezvrijede islamsku tradiciju Bošnjaka i njihovo sramno nastojanje da vrijednosti Islamske zajednice u Bošnjaka stave u službu politike, koja je nebrojeno puta u zadnjih sto godina kršila osnovna ljudska prava Bošnjaka, kod nas izaziva osjećaj stida, ali i ponosa zato što vas nisu uspjeli pokolebati na putu vaše slobode i časti.

     Stoga, poštovani muftija Zukorliću, sa radošću i ponosom upućujem tebi i svim tvojim saradnicima srdačne čestitke povodom tvog ponovnog izbora na čelo Mešihata Islamske zajednice u Srbiji. Uvjeren sam da će Islamska zajednica u Srbiji sa sjedištem u Novom Pazaru biti faktor mira i stabilnosti ne samo u Sandžaku i Srbiji, već i na cijelom Balkanu.

     Čestitam muslimanima Sandžaka i Srbije što su izdržali sve pritiske i što su ostali dostojanstveni u svom pravu da biraju svog vjerskog autoriteta koji će ih časno zastupati i na njihove potrebe djelotvorno odgovarati.

     Želim da ti kažem da će Sarajevo, kao i dosada, biti otvoreno za  potrebe muslimana u Sandžaku i Srbiji i da ću osobno biti s tobom kao svojim bratom i prijateljem u našem nastojanju da zajedno budemo radost muslimana i ponos Islamske zajednice u Bošnjaka.

     Molim te prenesi moje iskrene selame svim muslimanima u Sandžaku i Srbiji i kaži im da smo s njima dušom i tijelom.