Promo banner

A+ A A-

DISKRIMINACIJA PREMA MUSLIMANIMA U KP ZAVODU FOČA

foca     Sarajevo, 4. avgust 2008. (MINA) - Muslimani Bošnjaci Ibrahim Golubović, Eldin Horić  i Demir Mešić  uputili su pismo reisu-l-ulemi dr. Mustafi Ceriću u kojem se žale na diskriminatorski odnos prema njima u KP  zavodu Foča.

     - Obraćamo Vam se povodom diskriminacije prema nama muslimanima Bošnjacima u ovoj upravi, odnosno KPZ Foča, kako se ona naziva, mada ona nije kaznena ustanova za muslimane već logor.

     Tu činjenicu potvrđuju mnoge stvari u ovoj ustanovi. Prva je da se nalazimo u štrajku glađu od 23. 06. 2008. Štrajkom tražimo svoja prava i to ćemo činiti sve do smrti ukoliko se ne nađe adekvatno rješenje.

     Poštovani reisu-l-ulema, pisali smo brojnim institucijama u BiH i tražili pomoć, pa smo odlučili da i Vas obavijestimo i razlozima našeg štrajka glađu. To su  premlaćivanja, omalovažavanja, reketiranje, vrijeđanje na nacionalnoj osnovi i još mnogo toga. Prisiljeni smo jesti svinjske prerađevine jer ne postoji kuhinja za muslimane. Prostorija za vjerske obrede muslimana je otvorena samo petkom i za bajrame.

     Ibrahim Golubović, Eldin Horić i Demir Mešić u pismu reisu-l-ulemi dalje navode da je u KPZ Foča uposleno jednonacionalno osoblje tako da se nemaju kome žaliti.

     - U nadi da ćete nas posjetiti ili poslati Vašu delegaciju, te nam pomoći, mada smo u kritičnom stanju, unaprijed Vam se zahvaljujemo, kaže se između ostalog u pismu muslimana Bošnjaka iz KPZ Foča upućenom reisu-l-ulemi putem Uprave Kazneno poporavnog zavoda Foča.