Promo banner

A+ A A-

GOVOR REISU-L-ULEME POVODOM NAGRADE "SREBRENICA 1995" SENATORU BAJDENU

senator-bajden     Danas će se u Memorijalnom centru "Srebrenica/Potočari spomen obilježje i mezarje" u 17,00 sati održati ceremonija uručenja nagrade ‘'SREBRENICA 1995''. Odlukom predstavnica udruženja porodica žrtava genocida ovogodišnji laureat nagrade ‘'SREBRENICA 1995'' je američki senator Joseph R. Biden. Budući da senator Biden nije u mogućnosti da doputuje u BiH, nagradu će u njegovo ime primit američki ambasador Charles English. Nagradu će uručiti predstavnice udruženja građana ''Pokret majke enklava Srebrenice i Žepe'' Sarajevo i "Žene Podrinja"  Bratunac.

     Istovremeno, u Memorijalnom centru će biti uručeno priznanje ‘'POTOČARSKA POVELJA'' čiji su dobitnici: udruženja preživjelih Srebreničana, ''Pokret majke enklava Srebrenice i Žepe'' Sarajevo i "Žene Podrinja" Bratunac. Priznanje dodjeljuje Institut za istraživanje zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava, a uručit će je prof. dr. Smail Čekić. 

Obraćanje reisu-l-uleme

     Utemeljivač nagrade ‘'SREBRENICA 1995" i priznanja ‘'POTOČARSKA POVELJA'' je reisu-l-ulema dr. Mustafa Cerić. Na ceremoniji dodjele priznanja reisu-l-ulema je kazao:

     "U obrazloženju za nominaciju senatora Josepha Bidena za nagradu "Srebrenica 1995" za 2008. god., između ostalog, se kaže: Mnogobrojni su razlozi zbog kojih smatramo kako senator Džozef Bajden (Joseph Biden) zaslužuje ovogodišnju nagradu "Srebrenica 1995" za 2008. godinu.

     Tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu senator Bajden je obavljao funkciju predsjednika Komiteta za vanjske politiku američkog Senata. Kao istaknuti član ovog Komiteta inicirao je i podržavao mnogobrojne rezolucije koje su imale za cilj zaustavljanje srpske agresije na Bosnu i Hercegovinu, spašavanje civilnog stanovništva i dopremu humanitarne pomoći.   Senator Bajden se zalagao u američkom Senatu i za ukidanje nametnutnog embarga na uvoz oružja radi naoružavanja Armije BiH. Istovremeno je zagovarao energičnu intervenciju zračnih snaga NATO-a kako bi se zaustavili zločini srpskih snaga u Bosni i Hercegovini.

     Zalaganje senatora Bajdena za pomoć Bosni i Hercegovini nije prestalo zaustavljanjem agresije i genocida. Tokom proteklih nekoliko godina, senator je dao svoju punu podršku ključnim rezolucijama američkog Senata koje se odnose na BiH. U septembru 2002. godine je američki Senat usvojio rezoluciju senatora Bajdena u kojoj je obilježena deseta godišnjica američkog priznanja BiH. Senator Bajden je dao i ključnu podršku rezoluciji američkog Senata usvojenoj u junu 2005. godine kojom je potvrđena agresija na BiH i genocid nad Bošnjacima. U martu 2006. godine, usvojena je rezolucija senatora Bajdena u kojoj se traže ustavne reforme u BiH koje će ojačati vlast na nivou države i osposobiti državu za euro-atlantske integracije 

Braćo i sestre,

Dragi prijatelji,

     Izuzetno mi je zadovoljstvo predstaviti vam velikog prijatelja Bosne i Hercegovine, prijatelja Srebrenice, časnog Amerikanca, senatora Džozefa Bajdena - čovjeka koji zaslužuje ovogodišnju nagradu "Srebrenica 1995".

     Povodom tragedije i genocida počinjenog u Srebrenici, nagrada "Srebrenica 1995" se dodjeljuje istaknutim pojedincima i institucijama za borbu protiv genocida i promociju mira i tolerancije u svijetu.

     Na današnji dana prije trinaest godina, 11. jula 1995. godine, Vojska Republike Srpske i Policija Republike Srpske brutalno su usmrtile više od 8000 Bošnjaka u Srebrenici, počinivši time genocid za koji je ranije rečeno da se nikad više neće ponoviti u Europi.

     Danas, osvrćući se nazad u prošlost, možemo u potpunosti sagledati ulogu i uticaj senatora Bajdena koju je imao prilikom uspostavljanju mira i stabilnosti u Bosni i Hercegovini.

     Njegov nesebičan angažman započeo je 1992. godine kada je predložio američkom Kongresu rezoluciju kojom se zahtijeva od administracije predsjednika Buša da odobri i uputi humanitarnu pomoć Bosni i Hercegovini u iznosu od 50 miliona dolara koja bi osigurala dostavu hrane i lijekova ugroženom stanovništvu.

     Bio je u stanju privući pažnju američkih medija i imao je jak utjecaj na predsjednika Klintona pri donošenju odluka vezanih za Bosnu i Hercegovinu.

     Nesebično se zalagao za ukidanje embarga Ujedinjenih naroda na uvoz oružja Bosni i Hercegovini i vojnu intervenciju kako bi se zaustavila zvjerstva i istražili ratni zločini.

     Javno je 1993. godine obznanio sigurnosne nedostatke Plana uspostavljanja šest "sigurnosnih zona" za opkoljene gradove Bosne i Hercegovine uključujući i Srebrenicu.  Primjetio je kako su građani Bosne i Hercegovine s pravom gledali na nivo obećane zaštite od Ujedinjenih naroda kao na "zapadnjačku verziju izbjegličkih kampova i kapitulacije".

     Senator Bajden je iskoristio svoje iskustvo i kredibilitet u vanjskoj politici kako bi podsticao administraciju predsjednika Klintona na akciju.

     Njegovi napori su vodili direktno ka odluci predsjednika Klintona da jednostranom upotrebom neophodne vojne sile zaustavi genocid u Bosni i Hercegovini, što je potom pratio i ostatak svijeta.

     Njegovo zalaganje na zaustavljanju genocida nije bilo pitanje političke pogodnosti ili oportunizma, već je to bilo i ostaje odlučna namjera i odrednica pri zaustavljanja ljudske patnje i prevencije genocida.

     Iako je u svom ranom djetinjsvu imao izraženu govornu manu, nikada nije mucao govoreći o genocidu, a njegova poruka je uvijek bila jasna i direktna.

     Kako ranije tako i danas, on održava pažnju javnosti za potrebom rješavanja unutrašnjih problema u Bosni i Hercegovini.  

     Njegovi skorašnji potezi u američkom Senatu nedvojbeno ukazuju na njegov istrajan stav jasno artikulisan za vrijeme rata u Bosni i Hercegovini kada je rekao: "Ako ljudi koji su institucionalizirali politiku genocida u Europi 1990-tih dobiju upravo ono šta su namjeravali, onda je to apsolutna kapitulacija. To je katastrofa."

     On je predložio i usvojio rezoluciju američkog Senata koja je formalno, po prvi put u američkom Kongresu, prepoznala da je u Bosni i Hercegovini počinjen genocid. Ova rezolucija je usvojena povodom 10. godišnjice genocida u Srebrenici.

     Nikada nećemo zboraviti njegova požrtvovana i ubjedljiva svjedočenja u američkom Senatu kako bi se realizirala pomoć našoj ratom podjeljenoj zemlji. 

     Senatore Bajden, građani Bosne i Hercegovine svih nacionalnosti su Vam zahvalni na neumornom radu, na stavovima za koje se zalažete i na Vašoj istrajnost u zaštiti nevinih i borbi za pravdu.

     Čovjek koji je gledao smrt u oči, bio je u stanju prevazići gnjev u ime nove nade i smislenog života.

     Čovjek sa tragedijom u vlastitoj porodici, u kojoj je izgubio dijete i suprugu, mogao se staviti u poziciju sviju vas koji ste prošli kroz istu patnju gubeći svoje porodice.

     Ovdje postoji ljudska veza koju je teško poreći.

     Senator Bajden je vjeran prijatelj Bosne i Hercegovine i njenih ljudi.

     Njegove senatorske obaveze i trenutna predsjednička kampanja u Sjedinjenim Američkim Državama su ga spriječili da podijeli ovaj trenutak sa nama.

     Ali ne zaboravimo, on je bio sa svima nama onda kada smo ga najviše trebali.

     Možemo se samo nadati da će osobe sa njegovom dalekovidnošću i hrabrošću biti na čelu Amerike u predstojećim godinama. On je zasigurno zaslužio naše poštovanje i podršku, onakvu kakvu samo prijatelj zaslužuje. 

     Istinski vjernik! Njegove akcije nikada nisu bile ograničavane vjerskim predrasudama.  Rimokatolik koji je podjenako doživljavao, kako bol kršćana tako i bol muslimana u Bosni i Hercegovini, radio je nesebično i bez odmora kako bi ublažio tu bol.

     Njegove akcije u Bosni i Hercegovini nisu bile ništa drugo nego moralni imperativ.

     On je dobročinitelj naše borbe za ljudsko dostojanstvo i početk našeg ponovnog napretka.

     Senator Džozef Bajden će zauvjek ostati jednim od največih vakifa Bosne i Hercegovine i njenih građana.

     Hvala vam!"

Potočari, 07. redžeb 1429/ 10. juli 2008.