Promo banner

A+ A A-

SJEDNICA RIJASETA

     Sarajevo 27. juni 2008. (MINA) - Rijaset IZ u BiH održao je u četvrtak 26. juna 2008. godine u Sarajevu šestu redovnu sjednicu kojom je predsjedavao reisu-l-ulema dr. Mustafa Cerić.

     Rijaset je  podržao inicijativu za osnivanje Instituta za proučavanje islamske tradicije Bošnjaka. Formiran je odbor za izradu elaborata za osnivanje instituta na čijem je čelu prof. Mehmedalija Hadžić. Rijaset je jednoglasno podržao inicijativu za osnivanje Instituta što je ustvari realizacija zaključka prošlogodišnjeg naučnog skupa « Islamska tradicija Bošnjaka: izvori, razvoj, institucije i perspektive ».

Sjednica Rijaseta

     Rijaset IZ u BiH je na ovoj sjednici utvrdio visinu sadekatu-l-fitra i nisaba za ramazan 2008./1429. h. godine.

     Visina sadekatu-l-fitra iznosi sedam, deset i  dvadeset KM. Nisab kao osnova za obraćunavanje obaveze zekjata iznosi 3, 314 KM ( tri hiljade tristo četrnaest KM)  odnosno 1694 EURA ( hiljadu šesto devedeset četiri EURA).

     Rijaset je također donio odluku kojom se daje podrška Medžlisu IZ Sarajevo da se zaustavi svako dalje ukopavanje u hareme Alipašine džamije i Ferhadije džamije u Sarajevu.

     Rijaset je prihvatio i Izvještaj o petomjesečnom radu Radija Islamske zajednice BIR i rad ocijenjen uspješnim.

     Na sjednici je potvrđen naredni mandat dekanu Islamskog pedagoškog fakulteta u Zenici dr. Zuhdiji Adiloviću i direktoru Gazi Husrev-begove biblioteke u Sarajevu dr. Mustafi Jahiću.