Promo banner

A+ A A-

HUTBA REISU-L-ULEME U OSLU

     Oslo, 6. juni, 2008. (MINA) -  U okviru boravka u Norveškoj povodom meðunarodne konferencije o toleranciji, danas je reisu-l-ulema dr. Mustafa Ceriæ imamio džumu-namaz u Islamskoj zajednici Bošnjaka u Oslu i održao hutbu u kojoj je izmeðu ostalog rekao:

     -Hvala Allahu Gospodaru nebesa i Zemlje i neka je salavat i selam na sve Allahove vjerovjesnike.

     Draga braæo i sestre,

     Svako vrijeme ima svoje izazove i svako vrijeme ima svoje ljudi koji hoæe, znaju i umiju naæi odgovore na važna pitanja opstanka i razvoja jednog naroda. Izazovi našeg vremena su emanet, istina i pravda. Jer bez emaneta nema vjere; bez istine nema povjerenja; jer bez pravde nema napretka.

oslo-hutba1

     Svako od nas ima svoj emanet kojeg treba da nosi i donese tamo gdje treba. Emanet vas koji ste morali napustiti svoju domovinu zbog nasilja nad vašom vjerom i domovinom je da èuvate svoju i èast svoje porodice i da prenosite istinu o svom narodu i svojoj domovini. Mi smo narod kojeg povezuje vjera u Boga i ljubav za Bosnom i Hercegovinom. I zato je to naš najvažniji emanet - vjera i domovina, kojeg nosimo i kojeg treba da èasno donesemo tamo odakle æe ga naša djeca i naši unuci preuzeti.

     Drugi izazov naseg vremena je istina koju treba da svi znamo i vjerno prenosimo ma gdje zivjeli. Narod koji se ne boji svoje istine, nema razloga da je krije od drugih. No, najvaznja stvar je da budemo iskreni jedni prema drugima i na taj nacin da jacamo medjusobno povjerenje i samopouzdanje, koje nam daje snagu da prezivimo sva iskusenja ovoga svijeta. Nas najgori neprijatelj je laz koja ubija dusu i unosi nemir medju nas. 

Treci izazov našeg vremena je pravda bez koje nema ni sreæe ni napretka za jedan narod. Zato je važno da dignemo svoj glas protiv nepravde nasilnika ma ko bili. Vi koji ste našli utoèište u Norveškoj treba da budete zahvalni onima koji su vam pomogli da, nakon progona iz domovine, nastavite svoj život u miru sa svojom porodicom. Treba da budemo pravedni prema onima koji su bili pravedni prema nama kad nam je bilo najteže. 

     Draga braco i sestre, naša poruka je vrlo jednostavna: ujedinjeni smo jaèi i sigurniji! Razjedinjeni smo slabi i u opasnosti! Zato svi oni meðu nama koji nas ujedinjuju u vjeri i domovini razumiju izazove našeg vremena i zaslužuju naše poštovanje. Svi oni koji nas razjedinjuju rade protiv našeg dobra i umanjuju našu snagu u borbi za našu vjeru, domovinu, slobodu i èast.

     Allahu Svemoæni, osnaži nas u našoj namjeri da nosimo svoj emanet ponosno i èasno!

     Allahu Sveznajuæi, pouèi nas da govorimo istinu i da radimo pravedno!

     Allahu Milostivi, obaspi nas milošæu uvijek i na svakom mjestu! Amin!