Promo banner

A+ A A-

PISMO REISU-L-ULEME PREDSJEDNIKU CRNE GORE

reis_w     Sarajevo, 12. mart 2008. (MINA) - Reisu-l-ulema IZ u BiH dr. Mustafa Cerić uputio je danas pismo predsjedniku Republike Crne Gore Filipu Vujanoviću povodom održavanja neformalnog sastamnka muftija balkanskih zemalja 9. marta u Podgorici. Kao što je poznato reisu-l-ulema dr. Mustafa Cerić solidarišući se sa  zahtjevima porodica nastradalih Bošnjaka u Crnoj Gori 1992. nije  prisustvovao  sastanku muftija balkanskih zemalja pod pokroviteljstvom predsjednika Crne Gore. Pismo reisu-l-uleme dr. Mustafe Cerića predsjedniku Crne Gore  Filipu Vujanoviću, koje je danas uručeno i ambasadi Crne Gore u Sarajevu, MINA prenosi u cjelosti:

 

-Gospodine Vujanoviću,

     Povodom održavanja neformalnog sastanka muftija balkanskih zemalja 09. marta, 2008. god. u Podgorici a u nadi da ću Vam  biti od pomoći, podsjetio sam Vas na zahtjeve Udruženja porodica deportovanih bosanskohercegovačkih izbjeglica, u kojem se traži:

1) Da se Crna Gora jasno i nedvosmisleno izvine za zločine počinjene na teritoriji Crne Gore nad muslimanima Bošnjacima 1992. godine;

2) Da Crna Gora do kraja sprovede krivični postupk i sankcionira sve zločince i njihove naredbodavce, koji su sudjelovali u hapšenju i deportovanju bošnjačkih izbjeglica iz Crne Gore 1992. godine. (Kao što je poznato tom prilikom ubijeno je najmanje 86 (osamdeset šest) Bošnjaka, koji su potražili utočište u Crnoj Gori od rata u BiH);

3) Da država Crna Gora uvede obilježavanje dana sječanja na žrtve zločina nad Bošnjacima u Crnoj Gori; 

4) Da država Crna Gora izgradi spomen obilježje žrtvama tog zločina u Herceg Novom, gdje se nalazio sabirni centar za deportaciju bošnjačkih izbjeglica;

5) Te da Vlada Crne Gore ne opstruira započeti parnični postupak kojeg su porodice deportovanih Bošnjaka pokrenule protiv MUP-a Crne Gore.

    Nažalost, Vi ne samo da ste ignorirali navedene zahtjeve porodica koje već 16 godina traže istinu i pravdu, već ste ih duboko povrijedili Vašom izjavom na svećanoj večeri muftija balkanskih zemalja: "U tim teškim vremenima Crna Gora je primila na desetine i stotine hiljada izbjeglica, na desetine hiljada Muslimana i Bošnjaka. Oni su ovdje imali drugi dom, oni su ovdje primljeni otvorenog srca i sa punom srdačnošću, njima je učinjena pomoć da se vrate svojim domovima."(Podgoričke vijesti, 10.03. 2008).

     Gospodine Vujanoviću, čovjek može ponekad podnijeti nepravdu, ali nikad ne može podnijeti neistinu. A to što ste Vi kazali u Podrgorici 09. marta, 2008. godine  je svjesna neistina, koja je nepodnošljiva. Nevjerovatno je kako ste imali srca i duše kazati majkama, djeci, sestrama i braći 86-toro deportovanih i pobijenih Bošnjaka da su njihovi najbliži u Crnoj Gori imali drugi dom, te da im se pomoglo da se vrate svojim domovima. Čast dobrim ljudima Crne Gore koji su doista otvorili svoje domove braći iz Bosne, ali Vi dobro znate da je u tim teškim vremenima zvanična crnogorska vlast, samo zbog vjere i imena, lovila bosanske izbjeglice baš kao što su nacisti lovili Jevreje, odvodila ih u crnogorske sabirne centre a potom slala pod nož koljačima Radovana Karadžića. To se ne može zaboraviti i taj zločin ne može zastariti.

     Gospodine Vujanoviću, nepodnošljivo je da porodice 86 ubijenih bosanskih civila bezuspješno vode parnični postupak protiv države Crne Gore, a da Vi  kao dugogodišnji predsjednik države ne preduzimate ništa da se prestane sa opstrukcijom tog suđenja. Također, Vama je poznato da se pred crnogorskim Tužilaštvom  vodi postupak  protiv zvaničnih predstavnika tadašnje crnogorske vlasti - pomoćnika ministra policije i visokih policijskih dužnosnika - zbog učešća u ratnom zločinu deportovanja bošnjačkih izbjeglica iz Crne Gore, ali Vi ne preduzimate ništa da se sa odugovlačenjem tog procesa napokon prestane. Nažalost,  i pored brojnih apela žrtava, Ujedinjenih nacija, Amnesti internacionala, ... te usmenih i pismenih obećanja predstavnika crnogorske vlasti datim predstavnicima Evropskog savjeta da će sankcionisati  zločin nad Bošnjacima i obeštetiti porodice, ništa konkretno nije urađeno kako bi se olakšao bol i patnja bosanskih porodica.

     Pa ni nakon naše posjete Vašem uredu i uredu premijera Đukanovića 2005.god. kada smo vam prenijeli gore spomenute zahtjeve porodica Vi niste ništa uradili kako biste zadobili naše povjerenje i uvjerili nas da zaista želite riješiti pitanje ubijenih bosanskih civila onako kao zahtijeva Božja i ljudska pravda. Sve to, kao i naš nedolazak u Podgoricu na sastanak muftija balkanskih zemalja, imao je za cilj da u Vama probudi osjećaj odgovornosti, kajanja i izvinjenja, ali Vaša posljednja izjava da se bosanskim izbjeglicama nije ništa dogodilo, prisilila me na ovo pismo kao i na pisma koja ću uputiti pojedincima i organizacijama u svijetu i upoznati ih sa slučajem ubijenih bosanskih izbjeglica u Crnoj Gori 1992. godine.

     Gospodine Vujanoviću, cijeneći Vaše izjave o dobrim odnosima države Crne Gore i Islamske zajednice u Crnoj Gori, pitanje 86 ubijenih Bošnjaka i njihovih porodica ne može se dovoditi u vezu sa položajem muslimana u Crnoj Gori, niti se to pitanje treba dovoditi u vezu sa položajem pojedinaca Bošnjaka u vlasti Crne Gore. Ovdje se radi o pojedinačnom pravu i pojedinačnoj odgovornosti koju treba utvrditi i sankcionisati nadležni sud. Od Vas osobno, kao i od svih drugih zvaničnika Crne Gore, očekujem da oslobodite put do istine i pravde koju Udruženje porodica deportovanih bosanskohercegovačkih izbjeglica traže u gore spomenutom zahtjevu od pet tačaka.  

     Uvjeren da ćete ovo moje pismo razumjeti kao želju za istinskom pomoći državi Crnoj Gori, pa i Vama lično, te da ćete preduzeti sve što je u Vašoj moći i kao čovjek i kao državnik da se umanji patnja porodicama ubijenih Bošnjaka u Crnoj Gori, primite izraze mojeg poštovanje, navodi reisu-l-ulema dr. Mustafa Cerić  u pismu upućenom predsjedniku Republike Crne Gore Fuilipu Vujanoviću.