Promo banner

A+ A A-

REISU-L-ULEMA U DAVOSU

     Sarajevo, 24. januara 2008. (MINA) - Jučer je otvoren 38. Svjetski ekonomski forum (World Economic Forum) u Davosu u prisustvu više od 2500 sudionaka.  Nakon uvodne riječi Klausa Švaba (Klaus Schwab), osnivača i izvršnog direktora, te pozdravnog govora Pascala Kušepina (Pascal Couchepin), predsjednika Švicarske federacije, govorili su Hamid Karzai, predsjednik Afganistana i Kondoliza Rajs (Condoleezza Rice), državni sekretar SAD.

     Davos je najveći godišnji skup poslovnih ljudi, političara i eksperata. U Davosu se govori o globalizaciji, kao najvećem izazovu za čovječanstvo, koji ima kako pozitivne, tako i negativne posljedice za život na zemlji. Zanimljivo je da ove godine u Davosu nema antiglobalističkih protesta.

reisu-l-uklema u davosu

Obraćanje reisu-l-uleme na Svjetskom ekonomskom forumu u Davosu 

     Glavna tema ovogodišnjeg Davosa je "Snaga kolaborativne inovacije (The Power of Collaborative Innovation). Ono što se može izdvojiti kao posebnost ovogodišnjeg Davosa je godišnji izvještaj od 154 strane o stanju dijaloga između Islama i Zapada (Islam and the West: Annual Report on the State of Dialogue). Među autorima ovog izvještaja su Princeza Lolowa Alfaisal iz Saudijske Arabije, Karen Armstrong iz Velike Britanije, Šekha Moza Bin Nassar Al- Missned iz Katara, John Espozito iz Amerike, Mustafa Ceric, reisu-l-ulema iz BiH i mnogih drugih. U izvještaju reisu-l-uleme dr. Mustafe Cerića se između ostalog kaže:

     "Sve tri ibrahimovske religije su došle u Europu na ovaj ili onaj način i zato imaju jednako pravo pripadnosti Europi. Europa mora shvatiti da smo mi ovdje autohtoni muslimani. Prošle godine Islamska zajednica u BiH je obilježila šest stoljeća tradicije islama. Dakako, prošlost nam može pomoći da razumijemo sadašnjost, ali je mnogo bolje da mislimo o bodućnosti koja treba i može biti bolja od naše prošlosti".

     Danas je reisu-l-ulema dr. Cerić sudjelovao na sesiji na kojoj je prezentirana knjiga "Ko govori za islam - šta milijardu muslimana stvarno misle" (Who speaks for Islam - What a Billion Muslims Really Think), autora Jhana Espozita i Dalije Mogahed.  Riječ je o anketi Gallupa, koji je ispitao muslimane u više od 60 zemalja, uključujući i Bosnu i Hercegovinu, tražeći odgovor na pitanja, kao što su: Da li se može islam kriviti za terorizam? Zašto je toliki antiamerikanizam u muslimanskom svijetu? Ko su ekstremisti? Gdje su umjereni muslimani? Šta stvarno žele muslimanske žene?

u davosu)

Reisu-l-ulema dr. Mustafa Ceric sa Daliom Mohaged, izvršnim direktorom Gallup istraživanja

     Vrlo uvjerljivo i atraktivno Dalia Mogahed, izvršni director Gallup organizacije, kao muslimanka, je govorila o rezulatatima Gallupovog istraživanja, koje pokazuje da muslimani nisu vjerski fanatici, niti mrze Zapad, kao što to neki zapadni mediji i ekstremni zapadni političari žele prikazati. "Muslimani ne mrze slobodu Zapadnu, već žele da osvoje svoju vlastitu slobodu" - kaže Dalia Mogahed. Prvo čitanje Gallupovog istraživanja pokazuje također da nezadovoljstvo muslimana nije inspirisano vjerom (islamom), već politikom nepravde i tiranije, kako domaćih tako i svjetskih političara. Način na koji je Gullup prezentirao islam i muslimane u Davosu daje nam nadu da se stvari ipak mijenjaju u korist razuma, dijaloga i tolerancije.  Muslimani vole istinu, pravdu, mir i sigurnost u svijetu, kao i svi drugi i zato zaslužuju poštovanje i pravo na svoju vjeru, slobodu i čast.