A+ A A-

REISU-L-ULEMA I AMBASADOR TURSKE: RAZGOVOR O OBNOVI FERHADIJE

     Sarajevo 10. decembar 2007. (MINA) - Reisu-l-ulema dr. Mustafa Cerić primio jer danas ambasadora Turske u BiH Bulenta Tuluna i obavijestio ga o obnovi Ferhadija džamije u Banja Luci. Tom prilikom reisu-l-ulema dr. Cerić predao je ambasadoru Tulunu izvještaj kojeg su napisali  inženjer Sead Pašić, direktor Projekta obnove, h. Kasim Mujić predsjednik Medžlisa IZ Banja Luka i prof. dr. Muhamed Hamidović, projektant obnove Ferhadije.

Ambasador Bulent Tulun i reisu-l-ulema, 10.12.07. a (Small)

     U ovom izvještaju su navedeni svi detalji obnove Ferhadije iz kojeg se vidi da će se obnovom postići najveći stepen autentičnosti njezinog prvobitnog izgleda. Zanimljivo je da su gotovo cijeli stubovi pronađeni i oni će biti ugrađeni, a mihrab sa oštećenjima gotovo se može u cjelosti rekonstruisati.

     Reisu-l-ulema je zahvalio projektantu Muhamedu  Hamidoviću kao i ing. Seadu  Pašiću i Medžlisu IZ Banja Luka  i dao im punu podršku u radu.

     Ambasador Turske u BiH Bulent Tulun je izrazio zadovoljstvo što Rijaset IZ ovaj projekat vodi na najbolji način i ponovio podršku za dalju obnovu Ferhadija džamije u Banja Luci.