Promo banner

A+ A A-

SAVJET REISU-L-ULEME O PARAFIRANJU SPORAZUMA BIH I EU

careva dzamia011     Sarajevo, 5. decembar 2007. (MINA) - Povodom parafiranja Sporazuma Bosne i Hercegovine i Europske unije, te inicijative bosanskohercegovačkih redatelja "Europa sada", Savjet reisu-l-uleme kojeg čine muftije IZ-e u BiH na čelu sa reisu-l-ulemom dr. Mustafom Cerićem, oglasio se saopćenjem za javnost u kojem se kaže:

     -Istinski opredjeljeni za istinu, pravdu, mir i pomirenje u Bosni i Hercegovini, Savjet reisu-l-uleme IZ-e u BiH izražava zadovoljstvo što je došlo do parafiranja Sporazuma između države Bosne i Hercegovine i Europske unije. Tim činom država BiH ulijeva vjeru ljudima i narodima u Bosni i Hercegovini da trajni mir nije ničim uvjetovan, da pravo na slobodu nije posljedica nasilja i da sigurnost nije ovisna o strahu.

     Također, Europska unija je jučerašnjim činom osnažila nadu bosansko-hercegovačkom društvu da je Bosna i Hercegovina poželjna u velikoj europskoj familiji društava i država koje su predane zaštiti visokih vrijednosti kao što su pravo na život, pravo na vjeru, pravo na slobodu, pravo na imetak i pravo na čast.

     Stoga, Savjet reisu-l-uleme IZ-e u BiH iskazuje zahvalanost svim domaćim i europskim dužnosnicima, koji su na bilo koji način pridonijeli da se danas osjećamo sigurnijim u našim domovima i našoj domovini nego jučer i da naša djeca mogu sanjati o svojoj boljoj budućnosti.

     Savjet reisu-l-uleme IZ-e u BiH je sa posebnom pažnjom prihvatio inicijativu istaknutih bosanskohercegovačkih reditelja "Europa danas" u kojoj se traži da Bosna i Hercegovina bude primljena u Europsku uniju po hitnom postupku, jer bi tim činom Europa jasno pokazala da je slobodna od islamofobije, te da je tolerancija njezina kulturna i civilizacijska moć koja je vodi u 21.stoljeće.

     Stoga, Savjet reisu-l-uleme IZ-e BiH podržava inicijativu bosanskohercegovačkih reditelja i očekuje da to podrže svi pojedinci i udruženja, koja rade da nam budućnost bude bolja od prošlosti.

     Savjet reisu-l-uleme IZ-e u BiH moli Boga Uzvišenog da svim ljudima dobre volje omili istinu, pravdu, mir i pomirenje u Bosni i Hercegovini i Europi.