A+ A A-

SAOPĆENJE SA VANREDNE SJEDNICE RIJASETA O POLOŽAJU VAKUFA

     Sarajevo, 27. novembar, 2007. (MINA) - Pod predsjedavanjem reisu-l-uleme dr. Mustafe Cerića i u prisustvu zamjenika reisu-l-uleme, muftija i članova Rijaseta te predsjednika Sabora Edhema Bičakčića, Rijaset Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini je danas održao drugu vanrednu sjednicu sa jednom tačkom dnevnog reda, a to je:  "Položaj vakufa".

     Direktor Vakufske direkcije Nezim ef. Halilović je podnio izvještaj o aktivnostima Vakufske direkcije na zaštiti i vraćanju vakufske imovine sa posebnim osvrtom na štetne implikacije primjene Odluke Ustavnog suda Federacije  od 29. 05. 2007. godine, kao i Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o prodaji stanova na kojima postoji stanarsko pravo, koji je trebao biti danas na usvajanju u Domu naroda.

Sjednica Rijaseta, 27.11.07.a (Small)

     Nakon izvještaja direktora Vakufske direkcije te iscrpne rasprave, Rijaset Islamske zajednice se oglasio saopćenjem za javnost, u kojem se kaže:

     Rijaset Islamske zajednice u BiH smatra da primjena Odluke Ustavnog suda Federacije od 29. 05. 2007. godine kojom je omogućen otkup vakufskih stanova vodi ka faktičkom ukidanju viševjekovne institucije Vakufa Islamske zajednice u BiH. Isto tako donošenje zakona o prodaji vakufskih stanova na kojima postoji stanarsko pravo  i njegovo eventualno provođenje je protivno interesu institucije Vakufa kao zadužbine koja opstoji na principima neotuđivosti, nepovredivosti i trajnosti.

     Rijaset Islamske zajednice u BiH će koristiti sva pravna sredstva u cilju zaštite institucije Vakufa, jer je Vakuf neotuđivo pravo muslimana poput prava na život, vjeru, slobodu, imetak i čast i za to ga niko nema pravo ukidati. 

     Rijaset IZ-e u BiH  zadužuje Vakufsku direkciju da nastavi aktivnosti sa Vladom Federacije Bosne i Hercegovine i resornim ministarstvima, u cilju zaštite institucije Vakufa i vakufskih dobara zahtjevajući da se poštuje pravo Vakufa po principu naturalnog povrata vakufske imovine ili adekvatne zamjene vakufskog dobra gdje je to nužno, kaže se u saopćenju sa današnje druge vanredne sjednice Rijaseta IZ-e u BiH.