Promo banner

A+ A A-

REISU-L-ULEMA PRIMIO LJUBLJANSKOG GRADONAČELNIKA I NJEGOVE SARADNIKE

     Sarajevo, 21. septembar 2007. godine, (MINA) - U petak, 21. septembra 2007. godine, odnosno 09. ramazana 1428. h.g., reisu-l-ulema dr. Mustafa Cerić u svome kabinetu primio je ljubljanskog gradonačelnika g. Zorana Jankovića, njegovog zamjenika g. Janija Möderndorja i vođu projekta za izgradnju džamije u Ljubljani g. Romana Jakiča.

     Reisu-l-ulema dr. Mustafa Cerić zahvalio se g. Zoranu Jankoviću za posjetu i izrazio mu iskrenu dobrodošlicu u Sarajevo.

     Gospodin Janković upoznao je reisu-l-ulemu dr. Mustafu Ceriću sa projektom izgradnje džamije u Ljubljani. Kazao je da će Gradska uprava grada Ljubljane ubrzo ponuditi zemljište za izgradnju džamije Islamskoj zajednici u Sloveniji te da očekuje da se gradnja džamije započne dogodine. Očekuje da će Gradsko vijeće grada Ljubljane do kraja godine usvojiti prostorski plan tog dijela grada, a nakon toga biće potrebno organizirati natječaj i odabrati pravog arhitektu, odnosno idejno rješenja Islamskog centra u Ljubljani.

    ljub_gradonac (Small)

     U nastavku susreta reisu-l-ulema kazao je da je 2008. godina, važna godina za interkulturni dijalog u Evropi te da je to prilika da Slovenija u vrijeme kada bude predsjedavala Evropskom unijom praktično pokaže kako se može primjeniti dijalog, razumijevanje i tolerancija.  Naglasio je da bi Islamska zajednica u Sloveniji na čelu s muftijom Nedžadom Grabusom, kao iobrazovanim i uglednim muftijom, mogla mnogo pomoći Sloveniji upravo u vrijeme njenog predsjedavanja Evropskom unijom, odnosno u vrijeme promocije interkulturnog dijaloga u Evropi. Institucionalni islam kojeg primjenjuje i Islamska zajednica u Sloveniji trebao bi biti model u Evropi prilikom rješavanja pitanja islama u muslimana.

     Gospodin Zoran Janković složio se s reisu-l-ulemom i kazao da bi nakon 40 godina, Slovenija napokon morala pokazati svoju otvorenost i spremnost da se pitanje džamije konačno riješi. Pozitivno je iznenađen da se nakon promjene lokacije za izgradnju džamije, a koja se trenutno nalazi u centru grada, nije osjetilo nikakvo negodovanje, odnosno ne postoji opozicija građana kao u proteklim godinama prilikom rješavanja tog pitanja.

     Susretu su prisustvovali i sekretar Mešihata IZ-e Slovenije g. Nevzet Porić, predsjednik Medžlisa IZ-e Ljubljana g. Midhat Alagić i šef kabineta reisu-l-uleme g. Muharem Hasanbegović.

     Uz čvrsto obećanje g. Zorana Jankovića da će Islamska zajednica u Sloveniji moći započeti izgradnju džamije u Ljubljani 2008. godine, i poziv reisu-l-ulemi da posjeti Ljubljanu, susret je završen u prijatnoj atmosferi.