A+ A A-

REISU-L-ULEMA U ISTANBULU

     Sarajevo, 18. septembar 2007. (MINA) -  Na poziv dr. Akkana Suvara, predsjednika Marmara fondacije za strateška i društvena istraživanja sa specijalnim statusom u ekonomskom i socijalnom vijeću UN-a, jučer (ponedjeljak 17. 09. 2007) je reisu-l-ulema dr. Mustafa Cerić prisustvovao iftaru u Palači „Sultan Adile" u Istanbulu. Riječ je o tradicionalnom ramazanskom iftaru kojeg je organizirala spomenuta Fondacija u prisustvu poglavara IZ-e u Turskoj dr. Alija Bardakoglua, poglavara crkava i vjerskih zajednica u Turskoj, diplomatskog kora te velikog broja uglednih ličnosti iz kulturnog, vjerskog i političkog života Turske.

     U svojim obraćanjima, nakon iftara, predstavnici jevrejske, armenijske, sirjanske zajednice te predstavnik Vatikana, pozdravili su i podržali ideju ramazanskih iftara, koju već jedanaesti puta organizira Marmara fondacija, kao jedinstven primjer praktičnog međuvjerskog dijaloga što je, svakako, uvjerljiva potvrda viševjekovne tolerancije i suživota „vječnog" grada Istanbula.

 

Obraćanje na istanbulskom iftaru

Reis govori na Istanbulskom iftaru (Small) 

     Na istanbulskom iftaru prvi je govorio reisu-l-ulema dr. Mustafa Cerić i tom prilikom između ostalog rekao:

     -U ovom drevnom gradu -  Istanbulu svako može naći djelić svog vlastitog identiteta, pa se i ja tako osjećam - kao kod kuće, kao u domu svog duhovnog i kulturnog identiteta koji mi daje pravo da kažem da sam ponosan i počašćen pozivom dr. Akkana Suvara da prisustvujem ovom tradicionalnom istanbulskom iftaru i uz to još da govorim pred ovim uvaženim skupom u prisustvu mog brata i prijatelja dr. Ali Bardakoglua. Sretan sam što vam mogu prenijeti iskrene selame i pozdrave iz Sarajeva, koji nije velik kao Istanbul, ali je u svojoj duši i svom duhu tolerancije i suživota njemu najsličniji. Ništa nije slučajno, pa tako ni ovaj istanbulski iftar nije slučajan. On sadrži važnu poruku na važnom mjestu, važnim povodom te u prisustvu važnih ljudi.

     Važnost mjesta ogleda se u činjenici da se ovdje susreću Istak i Zapad u onome što čovječanstvu danas najviše treba -  mir i  razumijevanje među ljudima i narodima. Stoga su ovakvi susreti ovdje i sada od prevelike važnosti za cijeli svijet.

     Važnost povoda je mubarek mjesec ramazan u kojem muslimani poste sa uvjerenjem da ispunjavaju zavjet kojeg su Adem, Nuh, Ibrahim, Musa, Isa i Muhammed, a.s., dali Bogu u ime čovječanstva. Zato je muslimanski post zalog za Božju milost i blagoslov za sve živo na Zemlji. Dakako, ugodan je osjećaj ako činite nešto, kao što muslimani čine kroz ramazanski post, sa uvjerenjem da to koristi svim ljudima dobre volje. Jer, kao što kaže Allahov Poslanik Muhammed, a.s.: „Najbolji su oni koji koriste ljudima ...".    

     I ovo su važni ljudi iz drugih vjera i kultura koji na ovom iftaru svjedoče da su muslimani svjesni zavjeta posta i potiču ih da ispune taj zavjet na najbolji način, kao svoju dovu - molitvu Bogu Uzvišenom da podari svijetu mir i dobro, a svim ljudima dobre volje da Bog, dž.š., daruje sreću u duši i sigurnost u domu i domovini.

     Prema tome, u muslimanskom ibadetu posta i pokornosti Uzvišenom Allahu svaki čovjek treba da osjeća mir i dobro u sebi i oko sebe - zaključio je reisu-l-ulema dr. Cerić.

     Na kraju istanbulskog iftra prisutnima se obratio poglavar IZ-e u Turskoj dr. Ali Bardakoglu, naglasivši da međureligijski dijalog nema alternativu te da muslimani u mubarek ramazanu nastoje da njeguju unutarmuslimansku toleranciju kao uvijet za toleranciju i suživot sa drugim i drugačijim.

Plaketa reisu za doprinos vjerskom dijalogu i toleranciji u svijetu, Istanbul 17.07.07. (Small) 

Reisu-l-ulemi je uručena plaketa za doprinos vjerskom dijalogu i toleranciji u svijetu