Promo banner

A+ A A-

Reisu-l-ulema primio delegaciju iz Austrije

Sarajevo, 29.novembar 2012. (MINA) – Danas je reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović primio ambasadora Austrije u BiH dr. Donatusa Köcka zajedno sa direktorom kulturno-političkog sektora u Saveznom ministarstvu za evropske i internacionalne poslove ambasadorom dr. Martinom Eichtingerom i predsjednikom Austrijskog udruženja za kulturu ambasadorom dr. Christianom  Prosl.

Ambasador Köck je u ime Republike Austrije i u svoje lično ime uputio reisu-l-ulemi Kavazoviću iskrene čestitke Austrije povodom preuzimanja ove visoke funkcije zaželivši mu zdravlje i uspjeh u budućnosti.

reis-aust-del-11-2012-1

Ambasador je pozvao reisu-l-ulemu na svečano obilježavanje 20-godišnjice austrijske humanitarne akcije „Susjed u nevolji“ za Bosnu i Hercegovinu, u ponedjeljak, 03. 12. 2012. godine u 18.00 sati, u Rezidenciji Austrijske ambasade u Sarajevu.

Visoki gosti iz Austrije su upoznali Reisu-l-ulemu o statusu vjera u Austriji i odnosu države prema vjerskim zajednicama.

Razgovarano je i o modelu organizacije Islamske zajednice u BiH za koji je rečeno da bi se mogao primijeniti i u širem području Evrope.

Istaknuta je i potreba učenja njemačkog jezika  i upoznavanja s austrijskom kulturom  učenika u medresama.

U pogledu dalje saradnje rečeno je da se ona treba odvijati putem institucija Islamske zajednice, prije svega Fakulteta islamskih nauka i Gazi Husrev-begove biblioteke u Sarajevu.

Ovom razgovoru prisustvovali su i dekan FIN-a dr. Ismet Bušatlić i direktor Biblioteke dr. Mustafa Jahić.