A+ A A-

Hutba reisu-l-uleme i kandilji u povodu Međunarodnog dana mira

reis-hutba-med-dan-mira-2012Sarajevo, 20. septembar 2012. (MINA) - Reisu-l-ulema dr. Mustafa Cerić u povodu Međunarodnog dana mira pripremio je hutbu koja će biti pročitana u džamijama u Bosni i Hercegovini, a tim povodom i na sarajevskim džamijama bit će upaljeni kandilji.

Na ovaj način Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini priključila se inicijativi Londonske mirovne mreže koja zajedno sa više džamija i islamskih centara u Velikoj Britaniji i Kordoba fondacijom organizira niz manifestacija posvećenih miru i borbi za mir. Organizatori  u Londonu pozvali su, obzirom da je ove godine Međunarodni dan mira u petak, članove lokalne zajednice da im se pridruže tokom ili nakon džume-namaza, da razmjene poruke mira, te podrže i promoviraju lokalne mirovne aktivnosti.

Londonska mirovna mreža svoju kampanju podrške miru proširila je na više država. U znak podrške miru i obilježavanja Međunarodnog dana mira u više džamija u svijetu upalit će se kandilji. U Sarajevu kandilji će se upaliti u svim džamijama a cijelu noć će gorjeti na Carevoj džamiji, Istiklal džamiji na Otoci i Jordanskoj džamiji na Grbavici. Pored Sarajeva i Londona također će kandilji gorjeti u pojedinim džamijama u Jordanu, Tunisu, Šri Lanki, Egiptu, Indiji, Iraku i drugim mjestima, kao manifestacija opredjeljenosti muslimana za mir, dok će na hutbama biti naglašen koncept mira u islamu.

U posebnom izdanju publikacije „Occasional Papers“, Fondacije Kordoba iz Londona, posvećenom Međunarodnom danu mira, reisu-l-ulema dr. Mustafa Cerić je objavio tekst o konceptu mira u islamu koji zauzima središnje mjesto u ovoj publikaciji. Pored reisu-l-uleme, svoje poruke mira u publikaciji objavili su i kanterberijski nadbiskup Rowan Williams i generalni sekretar OIC Ekmeledin Ihsanoglu.

Reisu-l-ulema dr. Mustafa Cerić hutbu o miru održat će u Zagrebačkoj džamiji. Hutba će također biti dostupna na Rijasetovom web-portalu u petak (21.09) od 10h.

Proglasom Generalne skupštine UN, kako bi jedan dan u godini bio posebno posvećen jačanju ideala mira, kako unutar tako i među svim narodima i ljudima, 21. septembar je proglašen Međunarodnim danom mira.