Promo banner

A+ A A-

Saopćenje Službe za odnose s javnošću

Sarajevo, 12. septembar 2012. (MINA) - U povodu završetka svjetskog susreta za mir „Naša je budućnost živjeti zajedno - Religije i kulture u dijalogu“ u organizaciji Zajednice Sant'Egidio, Služba za odnose s javnošću Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini izdala je saopćenje za javnost u kojem se kaže:

-Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini izražava veliko zadovoljstvo što je zajedno sa drugim vjerskim zajednicama i crkvama bila u mogućnosti biti partner zajednici Sant'Egidio da uspješno organizira najveći i najznačajniji međunarodni susret za mir u ovoj godini u svijetu pod nazivom „Naša je budućnost živjeti zajedno - Religije i kulture u dijalogu“, koji je naš glavni grad Sarajevo i našu domovinu Bosni i Hercegovinu učinio prijestolnicom međureligijskog aktivizma, dijaloga i molitve za mir i razumijevanje u svijetu.

Svjetski susret za mir okupio je oko stotinu vjerskih poglavara, najviših političkih lidera i istaknutih osoba iz oblasti kulture i javnog života, te oko 3.000 učesnika iz više od šezdeset zemalja svijeta. U Sarajevu se proteklih dana raspravljalo o najvažnijim pitanjima i izazovima savremenog svijeta, tragano je za putevima mira i suživota među različitim narodima i kulturama, poslane su snažne poruke za tolerancijom i pravdom što je još jednom pokazalo snagu ovoga grada i ove zemlje da proizvodi duhovne vrijednosti i poruke koje trebaju oplemeniti ljudski rod.

susret-mira-09-2012-1

Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini kao i prisutna brojna ulema iz različitih muslimanskih zajednica pokazali su svoju spremnost i otvorenost za susret i razgovor sa drugim i drugačijim o svim pitanjima u interesu zajedničkog dobra ljudskog roda. U zajedničkom apelu svijetu je iz Sarajeva poručeno da „živjeti zajedno među različitim narodima je moguće u svim dijelovima svijeta“, i da je čovječanstvu potrebna „nova hrabrost pred teškoćama“. Vjerski lideri iz cijelog svijeta odbacili su mržnju, podjele, nasilje i genocid kao djela koja nemaju ishodište u vjeri i pokazali solidarnost sa žrtvama nasilja i genocida.

Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini posebno izražava radost što su brojni predstavnici različitih vjerskih tradiciji i visoki gosti koji su boravili u Sarajevu u protekla tri dana, u ovom gradu i među našim tradicijama i kulturama prepoznali istinske obrasce zajedničkog življenja i saradnje koji su u pojedinim historijskim procesima i događajima bili na velikim kušnjama, ponekad pokušavani da se predstave kao nedostatak i da se brutalno izbrišu sa lica zemlje. U mnogim razgovorima napor i umijeće čuvanja vrijednosti multireligijske i multikulturne tradicije Sarajeva i Bosne i Hercegovine izazvao je divljenje, kao što je i osuđen svaki pokušaj obezvrjeđivanja i razaranja te tradicije.

Stoga hrabre poruke i data obećanja da višestoljetna multireligijska tradicija Sarajeva i Bosne i Hercegovine mora biti i evropska odgovornost i zajedničko naslijeđe koje će čuvati i evropske institucije. To su važne poruke nade i podstrek Islamskoj zajednici i muslimanima da odlučno nastave podsticati duh razumijevanja i okupljanja oko vrijednosti slobode, ljudskih prava, mira i pravde. Pozitivni duh Sarajeva, ojačan prisustvom svih vjerskih tradicija, daje snažnu osnovu da vjerske zajednice i crkve u Bosni i Hercegovini još odlučnije i odgovornije nastave unaprjeđivati jedinstveno i živo bosansko iskustvo harmoničnog zajedničkog života u različitosti. Štaviše, to omogućava da odgovorni politički i državni subjekti u tom pozitivnom ozračju pronađu kreativnu motivaciju i umjesto bezidejnosti i prazne retorike ljudima ponude konstruktivne ideje i programe razvoja, integracije i rada za zajedničko dobro. 

Kao što reče utemeljitelj Zajednice Svetog Egidija Andrea Riccardi: „Govorimo jednim glasom, bez obzira na različitost religije i historije. Glas koji dolazi iz duboke vjerske tradicije - ima različitih temelja i jezika, ali se pridružuje u jedini vapaj mira. Vapaj koji raste iz Sarajeva, zazivanje Boga, upozorenje: nikad više mržnje i bratoubilački ratovi! Živjeti zajedno je budućnost!“. Treba podsjetiti na riječi Rita Prigmore, Romkinje iz Njemačke, koja iz svoga iskustva holokausta reče: „Moja želja je da se poslije ovih zajedničkih dana rodi u svakome jedna odgovornost: da se borimo protiv svakog rasizma, diskriminacije, mržnje. To je borba koju treba voditi uz zajedničke napore“.

Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini je svjesna da suživot, unatoč tehnološkom napretku i globalizaciji, predstavlja veliki izazov za čovječanstvo i zato treba stalnu podršku i zalaganje, ali je u suživotu budućnost čovječanstva. Imajući u vidu tradiciju suživota i snagu duhovnosti i molitve koju je svjedočilo Sarajevo, postoje svi moralni i racionalni razlozi i argumenti da upravo Sarajevo treba biti svjetski centar za globalnu etiku u međunarodnim odnosima.

Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini iskazuje zahvalnost Zajednici Sant'Egidio na velikom trudu u promoviranju vrijednosti mira, dijaloga i tolerancije u svijetu. Također zahvaljuje se svim učesnicima, državnim organima koji su prepoznali značaj skupa i iskoristili sve resurse da susret prođe u najboljem redu: Vijeću ministara BiH, Ministarstvu za ljudska prava i izbjeglice, Graničnoj policiji, MUP-u Kantona Sarajevo, svim policajcima i pripadnicima sigurnosnih snaga koji su neumorno radili da susret prođe bez incidenata, brojnim volonterima i građanima Sarajeva i Bosne i Hercegovine na ugošćavanju brojnih delegacija i pojedinaca, kaže se u saopćenju Službe za odnose s javnošću Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.