Promo banner

A+ A A-

Podrška Islamske zajednice Denisu Bećiroviću

znak-iz-izdSarajevo, 23. avgust 2012. (MINA) - U povodu nastavka širenja straha od islama i muslimana Bošnjaka te beogradske podrške razaranju državnosti BiH, Služba za odnose s javnošću Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini izdala je saopćenje za javnost u kojem se kaže:

-Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini oštro osuđuje kontinuirane napade i sumnjičenje islama i muslimana od strane srpskih političara koji islam i muslimane Bošnjake predstavljaju kao prijetnju i siju strah od njih. Posljednji takav primjer je izjava Nikole Špirića, ministra finansija i trezora BiH, „Glas Srpske“, 21. 08. 2012. g., kojom fokus s političke i ekonomske krize u državi želi prebaciti na imaginarnu muslimansku i islamsku prijetnju državi i regionu koja se sponzorira izvana. Imajući u vidu da ovakve izjave dolaze od političara koji pripadaju ideološkoj grupaciji koja negira genocid, koja svoju političku filozofiju i uspjeh temelji na prihvatanju i veličanju nasljeđa genocida, etničkog čišćenja i masovnih progona, muslimani Bošnjaci i Islamska zajednica upozoravaju javnost da ovakva politička praksa amnestira zločin, opravdava potencijalno nasilje u budućnosti, kreira ambijent predrasuda, mržnje i straha prema muslimanima i islamu u Evropi. Borba protiv širenja straha i predrasuda na temelju vjere i nacije je civilizacijsko dostignuće i zahtjev savremenog demokratskog svijeta nastali na temelju gorkog iskustva da je holokaustu nad Jevrejima u II svjetskom ratu prethodila kampanja antisemitizma, a genocidu u Srebrenici „čišćenje Turaka“ i označavanje Bošnjaka „genetski kvarnim materijalom“.

Islamska zajednica još jednom ukazuje na postojanje srpskih političara koji kontinuirano šire mržnju i netrpeljivost prema islamu i muslimanima te da to predstavlja stvarni izvor opasnosti i ozbiljan sigurnosni problem, jer stabilnost i mir na ovim prostorima u najvećoj mjeri povezani su sa pitanjem razvoja demokratskih institucija koje trebaju osigurati poštivanje ljudskog dostojanstva i teritorijalnog integriteta BiH.

Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini naglašava da ekstremna nacionalistička retorika koja dovodi u pitanje cjelovitost BiH, prijeti secesijom, oduzima Bošnjacima pravo na punu i stvarnu konstitutivnost na cijelom državnom teritoriju, također izaziva ozbiljne tenzije, proizvodi pogubne frustracije i među Bošnjacima akumulira negativno ozračje što dovodi do stanja mogućeg konflikta i sigurnosne nestabilnosti države i šire regije. Odgovornost za nastanak takvog stanja moraju preuzeti, pored domaćih, i regionalni političari i državnici, jer stav predsjednika Narodne skupštine Republike Srbije da je bosanskohercegovački entitet Republika Srpska država predstavlja grubu povredu Ustava BiH i nedopustivo je miješanje u unutarnje odnose u Bosni i Hercegovini. Ovakve izjave potpuno urušavaju nadu da je Beograd odlučno odbacio zaustavljeni zločinački projekat uništenja države Bosne i Hercegovine i pokazuju da Srbija još uvijek ostaje faktor nestabilnosti na Balkanu. Beograd podrškom entitetu Republika Srpska daje legitimitet da se u međunarodnim i regionalnim odnosima pitanje Sandžaka i Vojvodine tretira na isti način. Paralela sa Republikom Srpskom nije Kosovo, nego Sandžak i Vojvodina.

Islamska zajednica u BiH očekuje da odgovorni domaći i međunarodni politički faktori prepoznaju destruktivnost srpske politike u Banjoj Luci i Beogradu i zarad stabilnosti i sigurnosti Evrope poduzmu odlučne korake da se ne dozvoli stigmatizacija jedne vjere i vjerske zajednice i ne dopusti da se nad jednim narodom provodi nepravda i da on živi pod permanentnim strahom i prijetnjom. Borba protiv takve političke prakse je moralni zahtjev za svakog savjesnog čovjeka.

U tom kontekstu Islamska zajednica podržava opravdane stavove Denisa Bećirovića, zamjenika predsjedavajućeg Parlamenta Bosne i Hercegovine, koje je javno prezentirao u pismu upućenom predsjedniku Narodne skupštine Republike Srbije. Dug i odgovornost svih izabranih bošnjačkih predstavnika, političkih subjekata, akademske i društvene zajednice jeste da se ujedine oko zajedničkog interesa koji treba osigurati mir, sigurnost i prosperitet bošnjačkom narodu i njegovim institucijama. Umjesto šutnje na otvorene napade na BiH i uvrede na račun  bošnjačkog naroda, predstavnici Bošnjaka na svim razinama trebaju pokazati jedinstvo u temeljnim pitanjima za opstanak svoga naroda i države. Bošnjački političari ne smiju se poigravati sa legitimnošću i legalitetom bosanske države i njenom teritorijalnom nepovredivošću.

Islamska zajednica, iskazujući zabrinutost zbog hronične nebrige bošnjačkih političara za sudbinu države i naroda, potez Denisa Bećirovića smatra hrabrim, državničkim i odgovornim. Oni koji su tražili na izborima povjerenje naroda i koji se finansiraju narodnim novcima u akademskim i društvenim institucijama nemaju pravo na nemar, ravnodušnost i šutnju. Šutnja i ravnodušnost političara i intelektualaca prema sudbonosnim pitanjima svoga naroda je izdaja naroda i pripremanje Bošnjaka za novi pogrom, jer povijesno iskustvo govori da su kontinuirani napadi na državnost BiH bili dio sistematski projektirane politike velikodržavnih centara moći u Beogradu koji su uključivali masovna stradanja i progone Bošnjaka te namjeravali „usisati“ BiH ili njene dijelove u Srbiju, kaže se u saopćenju Službe za odnose s javnošću Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.