Promo banner

A+ A A-

Saopćenje povodom izjave Enesa Suljkanovića

znak-iz-izdSarajevo, 15. august 2012. (MINA) - Povodom izjave Enesa Suljkanovića, potpredsjednika eniteta Republika Srpska, Srna 15. 08. 2012., u kojoj se tvrdi da Bošnjaci imaju povoljan položaj u Republici Srpskoj, da se povratnici zapošljavaju i da nema bezbjedonosnih problema, Služba za odnose s javnošću Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini izdala je saopćenje za javnost u kojem se kaže:

- Enes Suljkanović treba odgovoriti Bošnjacima povratnicima da li smatra da sigurnosni problemi nisu verbalni napadi i prijetnje, bacanje bombi i pucanje po bošnjačkim kućama, neotkrivanje ubica Melihe Durić ili Murata Badića?  

Enes Suljkanović treba odgovoriti Bošnjacima povratnicima zašto postrojavanje i marširanje sljedbenika četničkog pokreta ulicama Bijeljine, Vlasenice, Bratunca ili bilo kojeg drugog grada nije sigurnosni problem, dok u isto vrijeme, grb ili zastava Bosne i Hercegovine na tom prostoru izazivaju podozrenje?

Enes Suljkanović treba odgovoriti Bošnjacima povratnicima da li u povoljan ambijent smatra slučajeve prepravljanja službene dokumentacije u cilju brisanja imovinskih prava Bošnjaka u zemljišnim dokumentima ili sudske presude kojima se obavezuju Bošnjaci da Srbima, kao „savjesnim ulagačima“, nadoknade sredstva koja su „uložili“ u bošnjačke kuće u periodu dok su u njima bespravno boravili? Sud u Bijeljini je riješio da se Idriz Hujdurović može vratiti u svoju kuću tek kada trenutnim korisnicima isplati 50.000 KM, na ime „njihovih ulaganja“.

Enes Suljkanović treba Bošnjacima povratnicima odgovoriti da li porez na poljoprivredno zemljište, koje su uvele srpske vlasti, kao još jedan od efikasnih načina opstruiranja povratka, spada u povoljan ambijent za Bošnjake? Bošnjacima, koji nisu ni mogli obrađivati svoje zemljište, onemogućen je ulazak u posjed dok ne plate porez. Mustafa Mustafić iz Tokoljaka kod Srebrenice trebao bi na ime poreza platiti 8.000 KM, koliko skoro vrijedi njegova nepokretna imovina.

Enes Suljkanović treba Bošnjacima povratnicima odgovoriti da li je za njega prihvatljiva i dobra mjera da je od 45.000 povratnika u Podrinje i Posavinu u radnom odnosu 3,35%?

Enes Suljkanović treba Bošnjacima povratnicima odgovoriti da li i on podržava intenciju sklanjanja Bošnjaka u RS-u u sela i daleko su od društvenih dešavanja? Bošnjaci su istisnuti iz urbanih sredina, u kojima su prije agresije bili većina. 

Enes Suljkanović treba odgovoriti da li je za njega prihvatljivo i podržava li da u ličnoj dokumentaciji velikog broja Bošnjaka u RS-u rubrike vjeroispovijest i nacionalnost ostanu upražnjene ili se Bošnjaci, mimo njihovog znanja i pristanka, upisuju kao Srbi i pravoslavci? Usljed ovakve prakse, broj Bošnjaka i muslimana u službenoj evidenciji ličnih podataka RS-a značajno je umanjen.

Enes Suljkanović treba odgovoriti povratnicima Bošnjacima zašto u većini škola u RS-u ne postoji organizirano izvođenje nastave iz nacionalne grupe predmeta za Bošnjake. Više od 1.000 bošnjačke djece uči srpski jezik i srpsku historiju. Više od 400 bošnjačke djece u Srebrenici uči da je okupiranje ovoga grada bio otadžbinski pohod Srba i da nije počinjen genocid nad Bošnjacima. To uče djeca roditelja žrtava genocida i koji žive u gradu genocida. U školama u kojima je nastava iz nacionalne grupe predmeta organizirana, te predmete Bošnjacima predaju srpski ili srbijanski nastavnici. U osnovnoj školi u Vlasenici, Bosanski jezik predaje Srbijanka ekavicom. Na pismenim radovima riječi „nena“ i druge bosanske riječi nastavnici precrtavaju i ispravljaju u riječ „baka“ i uče bošnjačku djecu da je četnički pokret bio antifašistički. U januaru 2012. godine u osnovnoj školi u Jakešu je održana pravoslavna liturgija, škola je krštena- osveštena, na kojoj su morali prisustvovati učenici bošnjačke nacionalnosti.

Enes Suljkanović treba odgovoriti Bošnjacima zašto Bajram nije neradni dan u školskom kalendaru?

Enes Suljkanović treba odgovoriti Bošnjacima povratnicima zašto podržava razvijanje podaničke svijesti među Bošnjacima po kojoj je normalno da Srbi imaju više prava u RS-u od ostalih, da Bošnjaci treba da budu zadovoljni ako dobiju minimalna prava i da se navikavaju na obespravljenost? Takva svijest i logika, o kojoj šuti Enes Suljkanović, vrijeđanje, provociranje, omalovažavanje, bacanje staklenih flaša na kuće i džamije pravda se riječima da niko nije poginuo, niti je ranjen.

Enes Suljkanović treba odgovoriti Bošnjacima koga on predstavlja, čije interese artikulira i koliko koštaju njegova priča i njegovi stavovi?

Enes Suljkanović  može biti šta hoće, ali nema pravo živjeti dodvoravajući se srpskoj politici na račun slobode i časti bošnjačkog naroda, jer Suljkanović treba da zna da je prošlo vrijeme sejda bajramovića, kaže se u saopćenju Službe za odnose s javnošću Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.