A+ A A-

Dova reisu-l-uleme za Lejletul-kadr

reisu-l-ulema-izdSarajevo, 14. avgust, 2012. (MINA) -  Povodom večerašnje mubarek noći lejletu-l-kadra, reisu-l-ulema dr. Mustafa Cerić se obrača muslimanima i preporučuje da se uče ove dove: 

Draga braćo i sestre,

O čemu večeras sanjamo u ovoj blagoslovljnoj noći Lejletu-l-kadra, koja je bolja od hiljadu mjeseci? Bože, mi sanjamo o svijetu u kojem će nas Sunce grijati, i Mjesec gledati, i zvijezde pratiti, i planine voljeti, i mora nositi, i vjetrovi blažiti, i kiše obradovati, i noć smiriti i dan probuditi. Sanjamo o svijetu u kojem neće biti straha od najžešćeg potresa Zemlje od strašnog oružja koje je čovjek smislio da sam sebe uništi.

Sanjamo o svijetu u kojem neće biti rata, genocida, prognanika, jetima, beskućnika. U kojem će se poštovati  prava svakog čovjeka i svih naroda. U kojem neće biti laži, krvi, nemorala i beznađa. Večeras sanjamo da vidimo svijet u kojem bolesni mogu naći lijek, stari i nemoćni mogu imati ljubav i njegu, siromašni mogu dobiti pomoć, siročad mogu imati zaštitu, beskućnici mogu imati svoj dom, i prognani mogu imati sreću u svojoj domovini i na svom kućnom pragu.

Bože, mi sanjamo da nas u ovoj mubarek noći obaspeš svojim neizmjernim rahmetom i molimo Te da nam primiš naše pokajanje i dovu kojom se Tebi obraćamo, jer znamo da se Ti odazivaš ako Te  iskreno pozovemo, jer mi znamo da: - Ništa ne može promijeniti sudbinu osim dove, i ništa ne produžava život osim dobročinstva!

Zato proučimo večeras ovu dovu:

Bože, uputu Tvoju tražimo da naša srca zbližiš, da nas skupiš i sjediniš i da nam međusobno povjerenje povratiš! Molimo Te, Bože, da nam osnažiš vjeru, da čuvaš odsutnog i uzdigneš prisutnog, da nam svojom milošću, Bože, ukrasiš naša djela i izbijeliš naša lica, da nas nadahneš Tvojom dobrotom i sačuvaš od svakog zla!

Bože, molimo Te da na ispitu prođemo i da se nađemo u društvu Tvojih izabranika – šehida, onih koji su sretni, onih koji su u društvu vjerovjesnika, onih koji su uspješni i spašeni!

Bože, uputi nas na pravi put i učini nas da i mi druge upućujemo na pravi put s kojim si Ti zadovoljan. Bože, nemoj da budemo na krivom putu i nemoj da druge upućujemo na krivi put s kojim Ti nisi zadovoljan!

Bože, podari nam Tvoga nura u našim srcima i u našim dušama, daj nam Tvoga nura u našim ušima, u našim očima, u našim osjećanjima, na našim ćehrama, u našoj krvi, u našim kostima, u našim rukama. Neka nam Tvoje svjetlo bude s naše desne i lijeve strane, ispred i iza nas, iznad i ispod nas. Bože, nek Tvoj nur bude svuda oko nas da ne posrnemo i ne pokleknemo na putu dobrote, mira i sreće za nas i za sve ljude dobre volje.

Bože, molimo Te hurmetom ove mubarek noći da našoj porodici, rodbini, poznanicima i prijateljima ako su bolesni vratiš zdravlje, ako su dužni pomogneš da otplate dug, ako su tužni da im vratiš osmjeh u srcu i na licu, ako su siromašni da ih oslobodiš siromaštva, ako su poniženi da im vratiš dostojanstvo, ako smo im nažao učinili da nam oproste, a ako su oni nama učinili nepravdu, Bože, olakšaj nam da im hurmetom ove mubarek noći oprostimo!

Bože, mi tražimo dobro u Tvom znanju i tražimo moć u Tvojoj svemoći, jer Ti sve znaš, a mi ne znamo. Ti sve možeš, a mi ne možemo. Ti znaš sve tajne ovoga i drugoga svijeta.

Bože, Ti znaš ako je ova stvar koju kanimo učiniti dobra za našu vjeru, naš život i našu smrt, pa Te molimo da nas u tome osnažiš, da nam olakšaš da tu stvar uradimo i da nam tu stvar Ti, Bože, blagosloviš.

Ali, Ti, Bože, znaš i ako je ova stvar koju kanimo uraditi zlo za našu vjeru, za naš život i za našu smrt, pa Te molimo, Bože, ako je to tako, da tu stvar od nas udaljiš i da nas od te stvari udaljiš, te da nam omogućiš da uvijek budemo tamo gdje je dobro za nas, za našu porodicu, naš dom i našu domovinu.

Bože, neka je naša zadnja dova velika hvala i zahvala Tebi na svakom halu i na svakom malu! Amin!  

أًعُوذ باللهِ مِنَ الشَّيْطَانِ الرَّجِيم  بِسْمِ اللّهِ الرَّحْمـَنِ الرَّحِيمِ

‏اللَّهُمَّ اجْعَلْ صِيَامَنا صِيَامَ الصَّائِمِينَ وَ قِيَامَنا  قِيَامَ الْقَائِمِينَ وَ نَبِّهْنَا فِي هذه الليلة المباركة

عَنْ نَوْمَةِ الْغَافِلِينَ ‏وَ هَبْ لنا جُرْمنا فِيهيا يَا إِلَهَ الْعَالَمِينَ وَ اعْفُ عَنّا يَا عَافِياً عَنِ الْمُذنبين!

Dragi Bože, primi naš post, kao post pravih postača, i naš namaz, kao namaz pravih klanjača. Probudi nas, Bože, u ovoj mubarek noći i oprosti nam grijehe u njoj. O Ti koji opraštaš!

‏اللَّهُمَّ قَرِّبْنا فِي هذه  الليلة التي هي خير من ألف شهر إِلَى مَرْضَاتِكَ وَ جَنِّبْنِا فِيها

مِنْ سَخَطِكَ ‏وَ وَفِّقْنِا فِيها لِقِرَائةِ آيَاتِكَ بِرَحْمَتِكَ يَا أَرْحَمَ الرَّاحِمِينَ‏!

Allahu Svemogući, približi nas u ovoj noći Lejletu-l-kadra, koja je bolja od hiljadu mjseci, Tvom rizaluku, a udalji nas u njoj od Tvoje srdžbe. Olakšaj nam, Bože, učenje Kur'ana Tvojom milošću, O Ti najmilostiviji! 

‏اللَّهُمَّ ارْزُقْنِا فِي هذه الليلة الذِّهْنَ وَ التَّنْبِيهَ وَ بَاعِدْنا فِيها مِنَ السَّفَاهَةِ وَ التَّمْوِية ِ‏وَ اجْعَلْ لنا نَصِيباً

مِنْ كُلِّ خَيْرٍ تُنْزِلُ فِيها بِجُودِكَ يَا أَجْوَدَ الْأَجْوَدِينَ‏

Allahu Milostivi, osnaži nas u ovoj mubarek noći zdravim razumom i budnom sviješću; poštedi nas, dragi Bože, u ovoj noći nevaljalih misli i nevaljalog govora; obaspi nas, Bože,  svim dobrima koja se u ovoj noći spuštaju na Zemlju, tako Ti Tvoje dobrote, o Ti, koji si najplemenitiji!

‏اللَّهُمَّ قَوِّنا فِي هذه الليلة عَلَى إِقَامَةِ أَمْرِكَ وَ أَذِقْنا فِيها حَلاَوَةَ ذِكْرِك َ‏وَ أَوْزِعْنا فِيها لِأَدَاءِ شُكْرِكَ بِكَرَمِكَ

وَ احْفَظْنا فِيها بِحِفْظِكَ وَ سِتْرِكَ يَا أَبْصَرَ النَّاظِرِينَ‏!

Allahu Svemogući, osnaži nas u ovoj mubarek noći da budemo dostojni tvoje zapovijedi, da osjetimo radost našega zikra i našega šukra Tebi; sačuvaj nas, Bože, od svakog belaja, o Ti, koji sve vidiš! 

‏اللَّهُمَّ اجْعَلْنا فِي هذه الليلة مِنَ الْمُسْتَغْفِرِينَ وَ اجْعَلْنا فِيها مِنْ عِبَادِكَ الصَّالِحِينَ الْقَانِتِينَ‏ وَ اجْعَلْنا فِيها

مِنْ أَوْلِيَائِكَ الْمُقَرَّبِينَ بِرَأْفَتِكَ يَا أَرْحَمَ الرَّاحِمِينَ‏!

Allahu Milostivi, omili nam da se ove noći pokajemo za svoje grijehe i da od Tebe oprosta tražimo; olakšaj nam da budemo Tebi pokorni i plemeniti ljudi; uputi nas da uvijek budeme od onih koji su Tebi dragi, o Ti, najmilostiviji!

‏اللَّهُمَّ اجْعَلْ لنا فِيها نَصِيباً مِنْ رَحْمَتِكَ الْوَاسِعَةِ وَ اهْدِنا فِيها لِبَرَاهِينِكَ السَّاطِعَةِ وَ خُذْ بِنَاصِيَتِنا إِلَى مَرْضَاتِكَ

الْجَامِعَةِ بِمَحَبَّتِكَ يَا أَمَلَ الْمُشْتَاقِينَ!

Allahu Milosni, obaspi nas u ovoj noći Tvojom neizmjernom milošću;  pokaži nam u njoj Tvoje jasne znakove; okreni nas tamo gdje je Tvoje zadovoljstvo, tako Ti Tvoje ljubavi prema stvorenju i ljubavi stvorenja prema Tebi!

اللَّهُمَّ اجْعَلْنا فِيها مِنَ الْمُتَوَكِّلِينَ عَلَيْكَ وَ اجْعَلْنا فِيها مِنَ الْفَائِزِينَ لَدَيْكَ ‏وَ اجْعَلْنا فِيها

مِنَ الْمُقَرَّبِينَ إِلَيْكَ بِإِحْسَانِكَ يَا غَايَةَ الطَّالِبِينَ‏!

Allahu  Sveznajući, učini da ove noći budemo Tebi potpuno predani našom dušom i našim tijelom; omogući nam da ove noći budemo dobitnici; da budemo Tebi najbliži, tako Ti Tvoje dobrote!

اللَّهُمَّ حَبِّبْ إِلَينا فِيها الْإِحْسَانَ وَ كَرِّهْ إِلَينا  فِيها الْفُسُوقَ وَ الْعِصْيَانَ وَ حَرِّمْ عَلَينا فِيها

السَّخَطَ وَ النِّيرَانَ بِعَوْنِكَ يَا غِيَاثَ الْمُسْتَغِيثِينَ‏!

Allahu Svemogući, omili nam u ovoj noći dobro i korisno djelo, a omrzni nam grijeh i nepslušnost prema Tebi; oslobodi nas, Bože, mržnje i pakosti, tako Ti Tvoje milosti! 

‏اللَّهُمَّ زَيِّنا فِيها بِالسِّتْرِ وَ الْعَفَافِ وَ اسْتُرْنا فِيها بِلِبَاسِ الْقُنُوعِ وَ الْكَفَافِ ‏وَ احْمِلْنا فِيها

عَلَى الْعَدْلِ وَ الْإِنْصَافِ وَ آمِنّا فِيها مِنْ كُلِّ مَا نخَافُ بِعِصْمَتِكَ يَا عِصْمَةَ الْخَائِفِينَ‏!

Allahu Sveznajući, ukrasi nas ove noći ukrasom čednosti i ogrni nas, Bože, zahvalnošću i zadovoljstvom na svim Tvojim blagodatima; pouči nas, Bože, pravednosti i oslobodi nas straha od bilo koga osim straha od Tebe, o Ti, koji štitiš uplašene!

‏اللَّهُمَّ ارْزُقْنِا فِيها طَاعَةَ الْخَاشِعِينَ وَ اشْرَحْ فِيها صَدورنا بِإِنَابَةِ الْمُخْبِتِينَ بِأَمَانِكَ يَا أَمَانَ الْخَائِفِينَ‏!

Allahu Svemogući, osnaži nas da u ovoj noći otvorimo svoje duše u pokornosti samo Tebi i otvori nam vrata Tvog oprosta za naša iskrena pokajanja, o Ti, koji opraštaš!

‏اللَّهُمَّ افْتَحْ لنا فِيها أَبْوَابَ الْجِنَانِ وَ أَغْلِقْ عَنّا فِيها أَبْوَابَ النِّيرَانِ ‏وَ وَفِّقْنِا فِيها

لِتِلاَوَةِ الْقُرْآنِ يَا مُنْزِلَ السَّكِينَةِ فِي قُلُوبِ الْمُؤْمِنِينَ‏!

Allahu Svemogući, otvori nam u ovoj noći džennetska vrata, a zatvori vrata Džehennema; omili nam učenje Kur'ana, o Ti, koji smiruješ vjernička srca! 

‏اللَّهُمَّ اغْسِلْنا فِيها مِنَ الذُّنُوبِ وَ طَهِّرْنِا فِيها مِنَ الْعُيُوبِ‏  وَ امْتَحِنْ قَلوبنا فِيها بِتَقْوَى الْقُلُوبِ يَا مُقِيلَ عَثَرَاتِ الْمُذْنِبِينَ‏!

Allahu Samilosni, očisti nas ove noći od grijeha; oslobodi nas od naših mahana i napuni naša srca takvalukom, o Ti, koji opraštaš grijehe!

‏اللَّهُمَّ اجْعَلْ سَعْينا فِيها مَشْكُوراً وَ ذَنوبنا فِيها مَغْفُورة وَ أعَمَالنا فِيها مَقْبُولة وَ عَيْوبنا

فِيها مَسْتُورة يَا أَسْمَعَ السَّامِعِينَ‏

Allahu Sveznajući, nagradi naš trud i rad kako je najbolje, oprosti naše  grijehe kako je Tvoja milost, naša dobra djela primi kako je Tvoje zadovoljstvo, naše sramote, Bože, pokri kako je Tvoja milost i dobrota, o Ti, koji sve čuješ! 

اللَّهُمَّ ارْزُقْنا فَضْلَ لَيْلَةِ الْقَدْرِ وَ صَيِّرْ أُمُورنا فِيها مِنَ الْعُسْرِ إِلَى الْيُسْرِ وَ اقْبَلْ مَعَاذِيرَنا وَ حُطَّ عَنّا الذَّنْبَ وَ الْوِزْرَ يَا رَءُوفاً بِعِبَادِهِ الصَّالِحِينَ‏!

Allahu Milostivi, osnaži nas blagodatima Lejletu-l-kadra i olakšaj nam  teškoće, prima naša pokajanja, oslobodi nas grijeha i olakšaj nam breme dunjaluka , o Ti, Milostivi! 

Draga braćo i sestre,

 Sve toplo selamimo i pozivamo da nam se večeras pridruže u ibadetu Lejletu-l-kadra, noći koja je bolja od hiljadu mjeseci zato što je u njoj objavljen Kur'an Časni, kao posljednja Allahova uputa cijelom čovječanstvu.

Pozivamo vas da nama s pridružite u ovoj mubarek noći, jer i  meleki silaze sa svih strana na Zemlju i druže se s nam sve do zore. Oni  donose Allahovu milost i oprost.

Pozivamo vas da učite dovu za mir i sreću, jer u ovoj noći svaka stvar dobiva svoju mjeru i svaka duša dobiva volju da bude ono što jeste: "Pokorno Allahovo stvorenje koje treba da se pokaje i dobije Allahovu milost i oprost".

Pozivam vas da večaras mislimo na naše stare roditelje, na našu maloljetnu djecu, na  braću i sestre, na rodbinu i prijatelje; na one koji su u bolnici i na one koji su u tuđini, mislimo na rudare i na vojnike, na radnike i čuvare mira, na omladinu i studente, zarobljenike i na mučenike, na zatvorenike i logoraše; mislimo na političare i generale da im Allah omekša srce i ublaži narav, pa da u svijetu ne bude rata i stradanja; mislimo na ovisnike o drogama i na alkoholičare da ih Allah uputi na pravi put i da ih oslobodi ovisnosti od zla droge i alkohola; mislimo večeras na sve ljude dobroga srca ma gdje bili da ih Allah uputi na put istine, pravde i mira!

دعاء الاستخارة

كان جابرٍ رضي الله عنه قال: كان رسولُ اللهِ صلى الله عليه وسلّمَ يُعَلِّمُنا الاسْتِخَارَةَ قي الأمُور ِكُلِّهَا كالسُّورة من الْقُرْآنِ، يقول: "إذا هَمَّ أَحَدُكُمْ بِالأمْرِ، فَلْيَرْكَعْ رَكْعَتَيْنِ مِنْ غَيْرِ الْفَريضَةِ، ثُمَّ لِيَقُلْ:

"اللهمَّ إِنّي أسْتَخِيرُكَ بِعِلْمِكَ، وأَسْتَقْدِرُكَ بِقُدْرَتِكَ،

وأَسْأَلُكَ مِنْ فَضْلِكَ الْعَظيمِ، فَإِنَّكَ تَقْدِرُ ولا أقْدِرُ،

وَتَعْلَمُ ولا أعْلَمُ، وأنتَ عَلاّمُ الْغُيُوبِ.

اللهمَّ إنْ كُنتَ تَعْلَمُ أنَّ هذا الأمرَ خَيْرٌ لي في ديني ومَعَاشِي وعَاقِبَةِ أَمْرِي، فَاقْدُرْهُ لي ويَسِّرْهُ لي، ثمّ بارِكْ لي فيهِ.

وإنْ كُنتَ تَعْلَمُ أنَّ هذا الأمرَ شَرٌّ لي في ديني ومَعَاشِي

وعَاقِبَةِ أَمْرِي، فَاصْرِفْهُ عنّي واصْرِفْنِي عنهُ،

واقْدُرْ لِيَ الخَيْرَ حيثُ كانَ، ثمّ أَرْضِنِي بِه"ِ.

قال: "ويُسَمِّي حَاجَتَهُ".

رواه البخاري

ISTIHARA

Džabir prenosi da je Alejhisselam preporučio da se klanja Istihara tako što će se klanjati dva rjekata a zatim proučiti ova dova:

Allahu Sveznajući, ja te molim da mi pokažeš šta je dobro za mene, jer ti znaš a ja ne znam, jer ti možeš a ja ne mogu, jer ti znaš sve tajne! Bože, ako je ovo (zamisliti što je to) što namjeravam uraditi dobro za moju vjeru, za moj život i moju smrt - osnaži me, olakšaj mi i blagoslovi mi to, ali ako je to što namjeravm uraditi loše za moju vjeru, moj život i moju smrt, Bože, udalje me od toga i udalji to od mene i osposobi me da radim samo ono s čime si Ti zadovoljan! Amin!