A+ A A-

Sastanak evropskih vjerskih lidera u Sarajevu

sarajevoSarajevo, 7. maj 2012. (MINA)  - Sutra u Sarajevu počinje  sastanak Evropsko vijeće vjerskih lidera - Religije za mir (ECRL). Riječ je o godišnjem sastanku na kojem  će se  obilježiti  i 10. godišnjica rada Vijeća.

Domaćin sastanka je Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini i reisu-l-ulema dr. Mustafa Cerić,  kao član i jedan od osnivača Vijeća.

Glavna tema o kojoj će se raspravljati nosi naziv „Zajednički život u različitosti: građani Evrope - svjedočanstvo vjere“. Na dnevnom redu bit će i izbor novog moderatora i novih članova Vijeća.

Na sastanku u  Sarajevu učestvovat će pored ostalih : Lutheran Bishop Gunnar Stålsett; Grand Mufti Dr. Mustafa Ceric; Sikh leader Bhai Sahib Mohinder Singh; Roman Catholic Archbishop Luigi Bressan; Chief Rabbi Izhak Dayan; Dr Marina Luptakova (Orthodox); Hon. Ms Mehrézia Labidi-Maiza (Muslim); Ms. Katharina von Schnurbein from the European Commission and Ms. Florian Hohenberg from the Organization for Security and Co-Operation in Europe.

Evropsko vijeće vjerskih lidera sastoji se od visokih vjerskih vođa iz Evrope, a Islamska zajednica u BiH je također 2003. godine bila domaćin godišnjeg sastanka Vijeća u Sarajevu.

Sutrašnja (08.05.2012.) sesija otvaranja  sastanka Evropskih vjerskih lidera u hotelu Holivud na Ilidži od 13,30 do 14,30 bit će otvorena za medije.