Promo banner

A+ A A-

Saopćenje povodom nacrta rezolucije EP

Znak_IZ_500Sarajevo, 6. mart, 2012. (MINA) - U povodu nacrta rezolucije o Bosni i Hercegovini Vanjskopolitičkog odbora Evropskog parlamenta, Služba za odnose s javnošću Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini izdala je saopćenje za javnost u kojem se kaže:

- Saglasnost čelnika političkih grupa u Evropskom parlamentu oko osude svih oblika ekstremizma predstavlja doprinos stabilnosti Bosne i Hercegovine. Nacionalistički i ideološki ekstremizam na zapadnom Balkanu nosi na svojoj savjesti teške zločine, prouzročio je patnje više stotina hiljada osoba i u svom nasljeđu ima genocid u Srebrenici. Osuda i aktivna borba protiv ekstremizma, protiv negatora genocida i inspiratora zločina predstavlja dužnost prvog reda svih slobodoljubivih ljudi koji su odani demokratskim vrijednostima i predani zaštiti ljudskog dostojanstva. Borba protiv mržnje, inspiratora i negatora genocida nije stvar dobre volje bilo kojeg pojedinca ili institucije nego temeljna ljudska i moralna obaveza svakog pametnog i odgovornog čovjeka i dug prema obećanju da se genocid i holokaust ne ponove, ne samo u Evropi nego i u cijelom svijetu.

U tom kontekstu Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini razumijeva trud zastupnika u Evropskom parlamentu u borbi protiv ekstremizma i pozdravlja pristup utemeljen na činjenicama i zajedničkom povijesnom iskustvu. Islamska zajednica je uvijek i na svakom mjestu jasno osuđivala svaku vrstu ekstremizma, nasilja i mržnje, posebno u ime vjere. Stoga izražava zadovoljstvo što se u predloženom nacrtu rezolucije prepoznaje aktivan doprinos Islamske zajednice i prepoznaje bajramska hutba reisu-l-uleme dr. Mustafe Cerića kao odlučan stav u borbi protiv ekstremizma. Prepoznavanje doprinosa Islamske zajednice u borbi protiv ekstremizma je značajno ohrabrenje za muslimane Bošnjake i Islamsku zajednicu i znak da zastupnici Evropskog parlamenta vrednuju iskrenu opredijeljenost i stvarni doprinos miru i toleranciji, te prepoznaju površnu politikantsku retoriku i prljavu propagandu. Stav utemeljen na činjenicama i istini uspostavlja povjerenje i eliminira predrasude, omogućava ispravan odnos prema sadašnjosti i konstruktivan pogled u budućnost. 

Muslimani Bošnjaci moraju odbaciti letargiju i pasivnost u pitanjima koja se tiču njihove sadašnjosti i budućnosti. Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini podstiče ih da činjenicama i istinom hrabro i dostojanstveno štite svoja prava i rade za dobrobit svakog čovjeka. Ne smiju čekati da se umjesto njih neko drugi bori za njihovu slobodu i prava, jer povijest uči da se sloboda i pravo ne poklanjaju nego se za njih bori snagom vlastitog uvjerenja, moralne kreposti, istine i činjenica. Istina je najjača zaštita, istina razgoni tamu laži i predrasuda. Ako se dopusti da laž i nepravda „caruju" u međuljudskim odnosima, da vlada argument sile i licemjerja ljudsko društvo ponovo će skliznuti u krvave sukobe i nasilje.

Upravo u okviru borbe za istinu, Islamska zajednica je razumjela pismo Denisa Bećirovića, zamjenika predsjedavajućeg Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, upućeno Evropskom parlamentu u kojem je zatražio da Evropski parlament osudi sve oblike ekstremizma. Odgovoran stav državnih predstavnika pokazuje da muslimani Bošnjaci mogu računati na zaštitu i brigu državnih organa i vraća poljuljano povjerenje.

Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini, također, pridružuje se pozivu zastupnika Evropskog parlamenta „vlastima Bosne i Hercegovine da se bore protiv ekstremizma, vjerske mržnje i nasilja... poziva na svijest, istragu i eliminaciju ekstremističkih prijetnji bilo koje vrste u cijelom području zapadnog Balkana", kaže se u saopćenju Službe za odnose s javnošću Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.