A+ A A-

Porodice uhapšenih u slučaju „Silos" kod reisu-l-uleme

Sarajevo, 27. januar 2011. (MINA) - Reisu-l-ulema dr. Mustafa Cerić danas je primio porodice uhapšenih građana sa područja općine Hadžići u slučaju „Silos".

Tom prilikom porodice uhapšenih su upoznale reisu-l-ulemu o problemima koji su uzrokovani  načinom hapšenja i tretmanom uhapšenih lica kao i događanjima u toku rata na području općine Hadžići i tretmanu tih događanja od strane nadležnih organa.

reis-poro-silos-01-2012-1

Članovi porodica uhapšenih su iznijeli primjedbu na „spektakularan način hapšenja" i nemogućnost da se uhapšeni, njih osam, brani sa slobode. U razgovoru s reisu-l-ulemom iznijeli su tvrdnju da nisu počinjeni zločini i da se nadaju da će se to i dokazati.

Također su kazali da je u toku rata u Hadžićima zločin počinjen nad Bošnjacima na teritoriji pod kontrolom agresora, ubijeno je 300 Bošnjaka, za 99 Bošnjaka se još uvijek „ne zna ni gdje su im kosti". Počinioci tih zločina još uvijek nisu procesuirani.

Članovi porodica uhapšenih ne spore da u zatvoru Silos nisu bili zatvoreni Srbi, ali isto tako kažu da je kod njih pronađeno oko hiljadu komada vojničkog oružja, od automatske puške do minobacača. Niko od zatvorenih u Silosu nije ubijen i svi su živi  dočekali kraj rata. Crveni križ/krst  je  cijelo vrijeme bio prisutan i vodio evidenciju o zatvorenim Srbima.

Porodice su iznijele i svoje zahtjeve.

Na prvom mjestu žele da se uhapšeni brane sa slobode, da Sud i Tužilaštvo budu neovisni, da se oslobode političkih pritisaka koji se na njih čine, zatim da i mediji budu neovisni u pogledu tretiranja ratnih događaja u Hadžićima i da ne proglašavaju uhapšene krivim, dok to Sud ne utvrdi. Porodice su zamolile i da se podrži Fondacija  koju su osnovali kao pomoć za odbranu  i izdržavanje porodica.

Reisu-l-ulema dr. Mustafa Cerić je podržao zahtjeve porodica uhapšenih u slučaju Silos u Hadžićima, na prvom mjestu da im se bezuslovno da mogućnost da se sa slobode brane.

„Niste sami, mi smo s vama. Želim da čuju svi oni koji treba da čuju da mi nismo narod koji je organizirao bilo koji zločin, da je odbrana naše časti i naše zemlje i domovine bila legitimna i opravdana i da se niko od nas ne treba toga da stidi. 

Naši borci koji su se borili za našu slobodu su časni borci i oni zaslužuju naše poštovanje, također i njihove porodice zaslužuju poštovanje.

Mi osuđujemo svaki zločin koji je neko počinio i neka za to  odgovara, ali mi znamo da je  naša borba za našu čast  bila legitimna zato što smo bili napadnuti i zato što je bio spreman i organiziran plan da nas se uništi kao narod. 

Ovo iskušenje kroz koje sada prolazimo morat ćemo izdržati i izdržat ćemo ga zajedno, ako Bog da.

Ja sam s vama, i vaši očevi i muževi nisu krivi dok se ne dokaže da su krivi.

Nažalost još uvijek su Bošnjaci krivi posebno oni koji su branili svoj dom, svoj grad, svoju domovinu, sve dok se ne dokaže da su u pravu", rekao je između ostalog reisu-l-ulema u razgovoru s porodicama uhapšenih u slučaju Silos u Hadžićima.

  • 0101