Promo banner

A+ A A-

Kabinet reisu-l-uleme o izjavi Arie Livne

careva_dzamija-1Sarajevo, 26. januar 2012 (MINA) - Povodom izjave Arie Livne, savjetnika Milorada Dodika, za Dnevnik 2 RTRS od 25. januara, 2012. god., u kojoj je negirao genocid u Srebrenci, a u vezi sa pismom reisu-l-uleme dr. Mustafe Cerića predsjednici projekta „Aladdin" gospođi Anne-Marie Revcolevschi koji je pod pokroviteljstvom UNESCO-a i koji se bori protiv poricanja holokausta i svih oblika rasizma i netolerancije kroz njegovanje međukulturalnog dijaloga, posebno između muslimana i Jevreja, Kabinet reisu-l-uleme je izdao saopćenje u kojem se kaže:

Gospodin Arie Livne, koji se, pored toga što je savjetnik Miloradu Dodiku, predstavlja i kao specijalni predstavnik Svjetskog jevrejskog kongresa za bivšu Jugoslaviju, ima pravo savjetovati Milorada Dodika da negira genocid nad muslimanima Bošnjacima u Srebrenici, ali nema pravo negirati presude međunarodnog tribunala u Hagu, koji je nedvosmisleno utvrdio da su srpske vojne i policijske snage počinile genocid u i oko Srebrenice. Također, gospodin Arie Livne nema pravo negirati Rezoluciju Europskog parlamenta od 15. januara 2009. god. kojom se od članica Evropske unije i zemalja Zapadnog Balkana traži obilježavanje 11. jula kao Dana sjećanja na genocid u Srebrenici.

Gospodin Arie Livne ima pravo da se dodvorava Miloradu Dodiku i njegovim mentorima u Beogradu, ali nema pravo nanositi dodatni bol i patnju bošnjačkim žrtvama srpskog genocida. Savjetnik Milorada Dodika ima pravo ostvarivati ličnu korist, savjetujući svog poslodavca, ali nema pravo nanositi štetu žrtvama genocida, koji imaju pravo na duševni mir i na slobodu od širenja neistine o njihovom stradanju.

Gospodin Arie Livne ima pravo da se poziva na svoju osobnu žrtvu i na svoj osobni bol i patnju zbog holokausta, ali nema pravo negirati žrtvu i podcjenjivati bol i patnju Bošnjaka zbog genocida, jer niko nema monopol na žrtvu i niko nema monopol na bol i patnju. Umjesto što savjetuje Milorada Dodika da negira srebrenički genocid, kojeg su potvrdile sve relevantne međunarodne pravne institucije i osudile sve visoko moralne i intelektualne ličnosti u svijetu, gospodin Arie Livne bi trebao savjetovati Miloradu Dodiku da se pokloni žrtvama srebreničkog genocida i da se obaveže pred Bogom i svijetom da to zlo srpske vojne i policijske snage nikad i nikome neće više učiniti. To bi bio pravi savjet za Milorada Dodika i to bi mu bili pravi prijatelji, a ne Arie Livne, koji svojim neodgovornim i zlonamjernim savjetima gura Milorada Dodika, pa time i srpski narod, u živi pijesak iz kojeg se teško izlazi.

I na kraju, gospodin Arie Livne treba da zna da njegov savjet Miloradu Dodiku da negira genocid nad muslimanima Bošnjacima kojeg su počinile srpske vojne, paravojne i policijske snage nije i stav Svjetskog jevrejskog kongresa o čemu svjedoči zajednička izjava evropskih muslimanskih i židovskih lidera, među kojim je reisu-l-ulema dr. Cerić, u Briselu od 6. decembra, 2010. godine, u kojoj se između ostalog kaže:

-Židovi i muslimani su živjeli zajedno u relativnoj harmoniji i uzajamnoj razmjeni u vremenima u prošlosti - uključujući na evropskom tlu suživot u Andalzuiji u 11. stoljeću. Kada su Židovi izgnani iz Španije 1492. godine, nastanili su se u zemljama Osmanskog carstva, uključujući Bosnu i Hercegovinu, gdje je sačuvana Sarajevska Hagada u proteklih 500 godina, uključujući i to da je bila sklonjena i sakrivena od nacista od strane muslimana Bošnjaka. Doista, mi smo bili jedni za druge u vremenima iznimnih poteškoća i potreba: muslimani su pomogli da se spase Židovi u Albaniji, Bosni i Hercegovini, sjevernoj Africi i drugdje tokom Holokausta; dok su Židovi u Sarajevu ostali solidarišući se sa svojom muslimanskom braćom kada su potonji bili izloženi genocidnom napadu 1990-tih godina - kaže se u izjavi Kabineta reisu-l-uleme.