Promo banner

A+ A A-

Saopćenje reisu-l-uleme povodom diskriminacije u Sandžaku

reisu-l-ulema-4-3Sarajevo, 13. septembar 2011. (MINA) - U povodu uznemiravajućih vijesti o pritiscima kojima je izložen rad Islamske zajednice i diskriminaciji Bošnjaka u Sandžaku, reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini dr. Mustafa Cerić izdao je saopćenje za javnost u kojem se kaže:

-Izražavam duboku zabrinutost posljednjim informacijama koje dolaze iz Sandžaka i koje govore o jačanju diskriminacije Bošnjaka u Sandžaku u svim sferama života koju sprovodi država Srbija, njeni organi i institucije. Pritisci kojima je posljednjih godina permanentno izložena Islamska zajednica u Srbiji i bošnjačke nacionalne institucije u Sandžaku, kao i napad na islamsku vjeronauku od strane nadležnih ministarstava u Vladi Srbiji, što vodi nedopustivoj obespravljenosti i marginalizaciji vjerskih i nacionalnih prava Bošnjaka, ukazuje da se na evropskom kontinentu pojavljuje novo područje u kojem se od strane države brutalno krše ljudska i nacionalna prava jednog naroda. Dok Bošnjaci u Bosni i Hercegovini još uvijek po masovnim grobnicama traže kosti žrtava genocida, nad njihovim sunarodnicima u Sandžaku država Srbija intenzivira pritiske, vrši diskriminaciju, guši njihova nacionalna i vjerska prava i tako nastoji proizvesti ambijent straha i linča kao što je to bilo u predgenocidnom periodu u Bosni i Hercegovini.

Kao duhovni poglavar Bošnjaka muslimana oštro protestiram protiv diskriminacije Bošnjaka muslimana u Sandžaku, protiv agresije na Islamsku zajednicu u Srbiji, protiv napada na islamsku vjeronauku i dajem punu podršku Islamskoj zajednici u Srbiji na čelu sa muftijom Muamerom ef. Zukorlićem u pravednoj borbi da se očuva sloboda i autonomija Islamske zajednice i zaštite nacionalna prava Bošnjaka u Srbiji u skladu sa međunarodnim instrumentima o ljudskim pravima i temeljnim slobodama. Sloboda i ljudsko dostojanstvo su najveće vrijednosti i neotuđivo pravo svakog čovjeka i zaštićene u svakoj demokratskoj državi.

Kao duhovni poglavar Bošnjaka muslimana želim skrenuti pažnju međunarodnim institucijama i organizacijama, posebno evropskim, da se u Sandžaku krše vjerska i nacionalna prava Bošnjaka i izražavam opravdanu bojazan da organi države Srbije u Sandžaku provociraju novo krizno žarište u Evropi.

Podsjećam da je Srbija krajem dvadesetog stoljeća bila involvirana u izazivanje ili vođenje ratova na području Republike Slovenije, Republike Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Kosova, da su neki od tih ratova okončani činjenjem genocida i da je presudom Međunarodnog suda pravde u Hagu ustanovljeno da država Srbija, unatoč ranijim upozorenjima, nije ispunila svoju međunarodnu obavezu u sprječavanju činjenja genocida.

Izražavam nadu da će se, ipak, pitanje nacionalnih i vjerskih prava Bošnjaka u Sandžaku i eliminiranje uzroka i posljedica diskriminacije rješavati u duhu dijaloga, međusobnog uvažavanja i povjerenja svih zainteresiranih strana, shodno zakonima demokratskog društva i međunarodnim standardima. Isto tako nadam se da država Srbija i međunarodna zajednica neće sebi dopustiti takvu neodgovornost da se nakon izvršenog genocida nad Bošnjacima krajem dvadesetog stoljeća, dopusti nasilje, sprovođenje terora i straha nad Bošnjacima Sandžaka početkom dvadesetprvog stoljeća. Bila bi tužna i ponižavajuća činjenica da u Evropi kraj jednog i početak drugog stoljeća bude obilježen genocidom nad Bošnjacima, etničkim čišćenjem, zločinima protiv čovječnosti, terorom i nasiljem nad ovim autohtonim evropskim narodom.

Ukoliko se ovaj apel za zaustavljanje diskriminacije i kršenje ljudskih prava Bošnjaka u Sandžaku ne uvaži, bit ću prisiljen, u svojstvu duhovnog poglavara Bošnjaka, obavijesti sve relevantne institucije u muslimanskom svijetu i zatražiti pomoć i zaštitu naših vjerskih, kulturnih i nacionalnih prava, kaže u saopćenju reisu-l-ulema dr. Mustafa Cerić.