A+ A A-

Reisu-l-ulema na konferenciji u Minhenu

Minhen, 12. septembar 2011. (MINA) - U okviru desetogodišnjice sjećanja na teroristički napad na Trgovinski centar (The Trade Center) u Nju Jorku u organizaciji zajednice Sant'Egidio i pod pokroviteljstvom minhenskog nadbiskupa  Rajnhard kardinal Marksa (Reinhard Marx) jučer (11.09. 2011) je u Minhenu reisu-l-ulema dr. Mustafa Cerić prisustvovao minhenskoj ceremoniji sjećanja na 11. septembar, koja je održana u isto vrijeme kad i u Nju Jorku i cijeloj Americi. U svom uvodnom govoru minhenski nadbiskup kardinal Marks je naglasio važnost da sve religije i kulture rade zajedno za mir i sigurnost u svijetu. Njemački predsjednik Kristijan Vulf (Christian Wulff) je podsjetio da terorizam nema ni religiju ni kulturu i zato je obaveza svih ljudi dobre volje da se bore protiv terora uvijek i na svakom mjestu. Predsjednik Slovenije Danilo Turk je ukazao na važnost pravde i poštenog međuljudskog i međudržavnog odnosa u svijetu za mir i sigurnost u svijetu.

Nakon otvorene ceremonije i uvodnih govora, njemački predsjednik Vulf je imao jednosatni zatvoreni susret sa visokim vjerskim autoritetima sa kojima je razmijenio mišljenja o aktualnoj situaciji u svijetu sa posebnim osvrtom na ulogu vjere i vjerskih vođa u širenju suživota, tolerancije i dijaloga među ljudima i narodima.

U svom obraćanju pred predsjednikom Njemačke i vjerskim uglednicima reisu-l-ulema Cerić je ponovio izraze suosjećanja sa američkim narodom i osudio teroristički napad na Nju Jork i druge američke gradove. 

Osnovana 1968. god. u Rimu, Zajednica Sant'Egidio je uzela desetu godišnjicu 11. septembar, kao povod za održavanje Međunarodnog susreta za mir, gdje sudjeluje više od pet stotina religijskih predstavnika iz cijeloga svijeta.

Reisu-l-ulema Cerić je pozvan da aktivno sudjeluje u tri sesije o temi: Molitva kao izvor za mir; Moderni čovjek u potrazi za Bogom; i Islamsko-kršćanski dijalog: nova era

U svom izlaganju na dvjema sesijama danas reisu-l-ulema Cerić je između ostalog rekao:

  • - Moderni svijet se suočava sa tri velika pitanja, a to su pitanje klimatskih promjena, pitanje nuklearne prijetnje po život na zemlji i pitanje gladi i siromaštva u svijetu. Za sva ova pitanje postoji odgovor, a to je da se od ove naše planete zemlje naprava Nuhova lađa spasa u kojoj ima mjesta za sve ljude i narode svijeta. Nema drugog puta već da se svi u Boga pouzdamo i da se Bogu vratimo sa iskrenom vjerom i istinskim moralnim vrijednostima koje će čovječanstvu donijeti mir i sigurnost. Ni prekomjerna upotreba prirodnih izvora, ni prijetnja nuklearnim ratom, ni bogatstvo jednih na račun drugih neće spasiti čovječanstvo koje danas živi u strahu i neizvjesnosti više nego ikada - zaključio je reisu-l-ulema Cerić svoje izlaganje u Minhenu.

DSC00589

Reisu-l-ulema sa predsjednikom Njemačke Kristijanom Vulfom (Christian Wulff)

DSC00609

Zajednička slika vjerskih autoriteta sa predsjednikom Njemačke Vulfom

DSC00585

Reisu-l-ulema na obilježavanju 10. godišnjice 11. septembra u Minhenu

DSC00632

Reisu-l-ulema govori na sesiji o temi "Moderni čovjek u potrazi za Bogom"

DSC00586

Reisu-l-ulema sa gradonačelnikom Minhena Kristijanom Udeom (Christian Ude)

DSC00582

Reisu-l-ulema sa generalnim konzulom USA Konrad Trible (Konrad Trieble)

DSC00620

Reisu-l-ulema sa Premijerom vlade Bavarske Horstom Sihofterom (Horst Seehofter)
i minhenškim imamom Benjaminom Idrizom

DSC00596

Reisu-l-ulema sa Anvarom Ibrahimom iz Malezije

DSC00602

Reisu-l-ulema u društvu sa Predsjednikom Njemačke Vulfom i vjerskim uglednicima