Promo banner

A+ A A-

Čestitka reisu-l-uleme egipatskom narodu

reisu-l-ulema-CericSarajevo, 12. februar 2011. (MINA) - U povodu pobjede Egipatske revolucije reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini dr. Mustafa Cerić uputio je čestitku narodu Egipta u kojoj se kaže:

" Ponosni i čestiti narode Egipta!

S velikom pažnjom i dubokom brigom smo u protekle tri sedmice pratili dešavanja u vašoj domovini. Vaši strahovi, stremljenja i vapaji su postali naši strahovi, naša stremljenja i naši vapaji. Danas kada je nova zora slobode osvanula u vašoj domovini, u duhovnoj, kulturnoj i intelektualnoj prijestolnici arapskog i muslimanskog svijeta, zahvalni smo Uzvišenom Gospodaru i radosna srca i mirne duše želimo Vam uputiti iskrene čestitke na hrabrosti i ustrajnosti na svom putu do slobode.

Egipatski narod se oslobodio straha, podigao svoj glas protiv ugnjetavanja i nepravde, zavapio za slobodom i svojim primjerom nenasilne borbe za povrat digniteta, časti i pravde postao kredibilni uzor ne samo arapskom svijetu već svim narodima svijeta, kako onima koji uživaju u blagodetima slobode i demokratije, tako i onima koji o tim blagodetima još uvijek sanjaju.

Ovaj dan pripada Vama, ponosni i hrabri narode Egipta. Ovo je vaš uspjeh i vaša pobjeda! Uz čestitke na ovoj velikoj pobjedi želimo Vam prenijeti naš osjećaj ponosa na vaše sinove i kćeri, na vaše očeve i majke na sve Vas zajedno koji ste nas Bošnjake naučili i nadahnuli svojim primjerom kako se voli domovina, kako se čuva vjera, kako se bori za čast i dostojanstvo čovjeka.

Vaša braća i sestre, Bošnjaci i Bošnjakinje su uz Vas kao što ste vi u najtežim trenucima naše povijesti bili uz nas - ponosni smo na vaš uspjeh! Bošnjakinje i Bošnjaci u svojoj historiji, kulturi i tradiciji gaje čvrste i duboke veze sa Kairom i Azharom, Vašim i Našim duhovnim i intelektualnim centrom prema kojem smo se uvijek orijentirali i za kojem su nam srca čeznula. Danas kada prve zrake slobode obasjavaju Kairo, Aleksandriju, Suec i druge egipatske gradove sretni smo što će ovaj veliki dan donijeti dobro svim ljudima čista srca.

Ovaj Vaš veliki dan je početak jednog novog doba ne samo za Vas već i za sve muslimanske narode. Svjesni smo da će dani koji predstoje biti teški jer je mnogo izazova na koje treba odgovoriti. Hrabrost, odlučnost i neustrašivost koju smo vidjeli na vašim licima i dostojanstvenost koju smo svjedočili u vašim koracima garant su nam da ćete, uz Božiju pomoć, do istinske demokratije, pravde i prosperiteta, koji su vam dugi niz godina bili uskraćivani, uspješno stići. Stoga pozivamo sve relevantne međunarodne instance i vođe, sve narode svijeta, da u vašem primjeru nađu inspiraciju i pomognu vam da što lakše i bezbolnije stignete do svog konačnog cilja i ostvarite svoje dugo sanjane snove. Svevišnjeg Gospodara molimo da šehidima koji su dali svoje živote na ovom časnom putu podari džennetsku nagradu, a njihovim porodicama strpljenje i utjehu.

Neka Uzvišeni Bog, kojemu pripada svaka zahvala, čuva i pomogne narod Egipta!", - kaže se u čestitci reisu-l-uleme dr. Mustafe Cerića.

 

Arapska verzija