Promo banner

A+ A A-

Halil Bjelak preselio na Ahiret

halil-bjelak-2010Sarajevo 31. decembar 2010. (MINA) - U petak, 31. decembra 2010. / 25. muharrema 1432. h. g. na Ahiret je preselio profesor Halil ef. Bjelak, penzionisani službenik Rijaseta IZ u BiH, dugogodišnji prevodilac za arapski jezik u redakcija Glasnika Rijaseta IZ.

Rođen je  26. 10. 1940. godine u Orašcu - Prijepolje - Srbija. Osnovnu školu završio je u rodnom mjestu, a Gazi Husrev-begovu medresu, kao i Filozofski fakultet, odsjek za orijentalne jezike: arapski jezik i književnost, turski jezik i književnost i perzijski jezik, u Sarajevu.

Diplomirao je 1965. godine i stekao stručni naziv: profesor arapskog jezika i književnosti. Na Filozofskom fakultetu u Sarajevu je radio  do jula 1993. godine kada prelazi u Islamsku zajednicu  gdje  radi kao prevodilac za arapski jezik u redakciji časopisa Glasnik.

U svom radnom vijeku radio  kao imam u Zavidovićima i Sarajevu, bio  prevodilac-korespondent u bosanskohercegovačkim firmama u Iraku i Libiji. Preveo s arapskog na bosanski jezik roman Karnak,  nobelovca Nedžiba Mahfuza i djelo Na bedemima Bagdada. Radove objavljivao  u Glasniku, Preporodu i dnevnim listovima. Bio je član Obnoviteljskog sabora Islamske zajednice u BiH. Bio je član UO Filozofskog fakulteta i Orijentalnog instituta u Sarajevu.

U toku agresije na R BiH, odmah se uključio  u odbranu domovine. Tokom cijelog rata bio predsjednik kluba odbornika SDA stranke općine Novi Grad.

Dženaza rahmetli Halilu Bjelaku  klanjat  će se u ponedjeljak, 3. januara 2011. u Sarajevu u haremu Gazi Husrev begove džamije nakon podne namaza, a ukop će biti obavljen  na greblju Jarčedoli