Promo banner

A+ A A-

Ulm: Manifestacija povodom mevluda „U srcu te nosimo ja Resulallah“

U okviru  dana rebiul-evvela I.K.C. Ulm je u saradnji sa džematima Fedžr (Minhen) i Kirchheimteck organizovao manifestacije povodom rođenja posjednjeg Allahovog Poslanika Muhammeda a.s.

Manifestacije su održane 26.02. u Minhenu, 27.02. u Ulmu i 28.02.2010. godine u Kirchheimtecku.

I.KC. Ulm je bio domaćin u subotu 27.02.2010. godine  gdje smo imali priliku ugostiti članove hora Ak-Saray iz Kaknja, glavnog imama IZ Kakanj mr. Sulejman ef. Čelikovića, bihaćkog muftiju Hasan ef. Makića, kao i srbijanskog muftiju Muamer ef. Zukorlića.

Odmah nakon akšam namaza u prostorijama truskog džemata Dijanet smo započeli sa našim programom.

Na početku programa prisutnima se obratio Bilal ef. Hodžić selameći goste i džematlije zašeljevši im srdačnu dobrodošlicu. Nakon toga učenjem Kur'ana je otvorena manifestacija.

Ulm-2010

Prisutnima se obratio i glavni imam za Baden-Wirtemberg, Pašo ef. Fetić koji je čestitao domaćinima na organizaciji kao i na učešću i podržci u vezi održavanja ove manifestacije.

Hor Ak-Saray nas je svojim prelijepim izvođenjem ilahija oduševio, a poslije njega je nastupio učenik mektebske nastave u I.K.C. Ulm Belmin Garanović koji je odrecitovao najbitnije podatke vezane za Muhammeda a.s. Imajući u vidu da je tako tečno i lijepo govorio o tim podacima izazvao je kod mnogih neskriveno oduševljenje što je publika nagradila burnim aplauzom.

Poslije Belmina na binu je pozvat bihaćki muftija Hasan ef. Makić koji je održao veoma lijepo i poučno predavanje. Nakon još dvije ilahije od strane hora Ak-Saray sa svojim recitacijama publici su se predstavili Enes Mujić sa recitacijom „Bosna je bolan Bosna", a Alen Mujić je izrecitovao recitaciju „Majka".

Možda je i ova recitacija koja govori o majci uticala na samo obraćanje mr. Sulejman ef. Čelikovića koji je govorio o našoj bosanskoj majci čiji sin gine kao šehid, a ona poziva komšinicu na veselje, jer je Allah počastio da joj sin preseli kao šehid. Mislio sam da se to radi o nekoj majci iz minulih vremena,-govori Čeliković,-a nisam bio ni svjestan da je ta majka ovdje u današnjem vremenu u Bosni.

Čeliković je govorio i o vrijednosti selama što je naša Nejla Čaušević kroz svoju recitaciju prelijepo izrecitovala govoreći šta je selam, kome se i kada naziva i šta je njegovo značenje.

Mervana Tahunić nam je odrecitovala svoju recitaciju pod nazivom „Sehur je Fato", podsjećajući nas na lijepe ramazanske dane i običaje.

Nakon još par predivnih ilahija od strane hor Ak-Saray i donošenje salavata od kojih se sala orila imali smo čast da nam se obrati srbijanski muftija mr. Muamer ef. Zukorlić koji je između ostalog poručio da mi Bošnjaci moramo da posvetimo pažnju učenju, porodici i domovini.

Pred sam kraj programa Burhan Hodžić i Ajla Kajan koji su bili odjeveni u našu narodnju nošnju i koji su svo vrijeme strpljivo sjedili na bini kraseći našu lijepo dekorisanu binu su se obratili svojim recitacijama Burhan je recitovao recitaciju koja nosi naziv „Sjeroče", a Ajla recitaciju pod nazivom „Poslanikova slika".

Prije nego smo naš program priveli kraju predstavnik Dijaneta se obratio sa željom da našim gostima uruči vrijedne hedije tj. Kur'ani Kerim što su naši gosti sa radošću i neskrivenim oduševljenjem prihvatili.

Poslije učenja ašareta smo našu manifestaciju uz opće zadovoljstvo i lijep utisak priveli kraju.

 

Bilal ef. Hodžić