Promo banner

A+ A A-

Mjesečno druženje džematlija u New Yorku

ali-pasina-dzamija-new-yorkNa desetine hiljada Bošnjaka porijeklom iz jedne od najljepših oaza Balkana, poznate kao dolina Plava i Gusinja, našla je utočište u ovoj, po mnogo čemu, najvećoj prijestolnici svijeta ili kako je nazivaju „Velika Jabuka" ili New York. U centralnom mjestu ovog velegrada, na obali East Rivera, desetak minuta vožnje od zgrade Ujedinjenih Naroda, nalazi se Ali-Pašina džamija.

Nema munaru, nema kupolu, ali po svom sadržaju i funkciji u potpunosti odgovara tom nazivu. Ovo je džamija jer se u njoj sve što je vezano za zajednicu dešava: i kada se neko rodi pa mu se priušti akika, i kada neko želi sklopiti brak i kada se ljudi okupe radi ispraćaja na Ahiret, i kada se treba obaviti namaz, učiti o vjeri, tradiciji Bošnjaka, pa i kada se djeca trebaju učiti bosanskom jeziku. Da je to džamija vidjelo se i ove subote (20. januara) kada je veliki broj porodica proveo pola dana u Ali-Pašinoj džamiji na tzv. "mjesečnom porodičnom druženju". Od deda i nana, njihovih sinova i kćeri, pa do njihovih unučadi - sve generacije su se družile i učile o vjeri, slušali ilahije, kaside i mevludske odlomke koje su učili naši imami, na čelu sa imamom džemata dr. Bajram ef. Mulićem.

Posebno će ostati u sjećanju besjeda dr. Mulića o Muhammedu, a.s., kao najljepšem uzoru (usvetun hasenetun) te o porodici kao osnovnoj ćeliji naše zajednice. Akcenat je stavljen na to da se vodi računa o društvu i okolini u kojoj se nalazimo. Imam Bajram ef. je parafrazirao riječi Muhammeda, a.s.: "Čovjek je vjere i ponašanja svoga druga, pa povedimo računa s kim se družimo i s kim se druže naša djeca, jer se pred Bogom Uzvišenim neće doći s većim grijehom od zapuštanja odgoja i obrazovanja svoje čeljadi", istakao je Bajram ef. iskazujući zadovoljstvo što ove godine više od 170 mališana pohađa mektepsku nastavu.  

Ovakvog druženja i vjeronauke ne bi bilo da nije i vrijednih i savjesnih roditelja, odgovornih i požrtvovanih vjeroučitelja koji daju sve od sebe, ali i ovako pronicljive i radoznale djece koja vole da što više saznaju o Allahu, dž.š. i Njegovom Poslaniku, a.s. U toku programa nastupio je i hor Ali-Pašine džamije čiji su članovi djevojčice koje pohađaju vjersku pouku i koji je oduševio sve prisutne sa novim recitacijama, ilahijama i kasidama.

Priredila: Alisa Kolenović, New York