Promo banner

A+ A A-

Šta učenici srednjih škola u Bugojnu znaju o vjeri „drugog“?

U Bugojnu je jučer (8.2.2010. god.) u prostorijama Gimnazije Bugojno upriličena promocija priručnika „Međureligijski vodič za srednjoškolce - Koliko učenici srednjih škola u Bugojnu (ne)znaju o vjeri drugoga i šta bi htjeli znati" koji je priredila Mersiha Jusić, diplomirani psiholog.  Priručnik je štampan u sklopu projekta kojeg je finansira Ekumenska inicijativa žena iz Omiša, a koji je za cilj imao ispitati šta srednjoškolci, pripadnici dvije najbrojnije vjerske konfesije u Bugojnu, muslimani i katolici, znaju jedni o „drugima" i da im se da prilika da dobiju odgovore na pitanja o drugim religijama koja ranije nisu imali priliku postaviti.

promocija-bugojno-1

Promotori Vodiča su bili Vehid ef. Arnaut, glavni imam Medžlisa IZ Bugojno, fra Ivo Marković iz Interreligijske službe „Oči u oči" iz Sarajeva, mr. Amra Pandžo, direktorica Udruženja za dijalog u porodici i društvu Mali koraci iz Sarajeva, te Haris Mujić, predsjednik Medžlisa IZ Bugojno i profesor islamske vjeronauke u bugojanskoj gimnaziji. Moderator promocije bila je koordinatorica projekta i predstavnica neformalne grupe Albedo, Mersiha Jusić.   

Priručnik je priređen u okviru istraživanja o tome šta učenici srednjih škola u Bugojnu različitih konfesija znaju o „drugima". Rezultati provedene ankete su, između ostalog, pokazali kako znatan broj učenika ne posjeduje ni osnovna znanja o vjerovanju svojih komšija, a ona koja imaju su površna i utemeljena na stereotipima.

promocija-bugojno

Rezultati i analiza ankete uz kratak uvod o islamu, katoličanstvu, pravoslavlju i judaizmu, glosari religijskih pojmova četiri konfesije i odgovori teologa na pitanja učenika o vjerovanju „drugih" objedinjeni su i objavljeni u izdanju Udruženja za dijalog u porodici i društvu Mali koraci iz Sarajeva.

Prikaze abrahamovskih monoteističkih religija napisali su fra Ivo Marković, Muhamed Jusić, islamski teolog, Danilo Boro, pravoslavni sveštenik, te rabin Seymour Rossel iz Texasa. Kratke glosare religijskih pojmova koji mogu poslužiti kao jednostavni i brz orijentir za mlade ljude suočene sa nepoznatim pojmovima iz druge religije napisali su fra Ivo Marković, Olivera Jovanović, Haris Mujić i dr. Eliezer Papo.

Priručnik sadrži i odgovore islamskog teologa na pitanja učenika katolika o islamu, kao i odgovore katoličkog teologa na pitanja o katoličanstvu koja su postavili učenici muslimani u bugojanskim srednjim školama.

 

Muhamed Jusić