Promo banner

A+ A A-

Bihać dobio drugog hafiza nakon 100 godina

Dana 16.01.2010. godine, na prvi Saffer 1431.h.g, Medžlis Islamske zajednice Buhać postao je bogatiji za još jednog hafiza. Za ovaj medžlis proglašenje novog hafiza je posebno značajno s obzirom da je ovo drugi hafiz nakon 100 godina. Nakon Abdurahmana Osmanovića, Adis ef. Baručić, imam u džematu Jezero, postao je drugi hafiz u Bihaću nakon perioda od 100 godina. Posebno je znakovito da je mladom hafizu muhaffiz bio Abdurahman ef. Osmanović kojem je prošle godine u džematu Brekovica proučena hafiska dova.

hafiska-dova-Jezero-1

Jezero je u subotu, 16.01.2010. godine, odisalo svečanom atmosferom i posebnim ambijentom. Goste koji su pristizali u Jezero dočekivali su ljubazni i dobro organizirani domaćini. Nakon što se poslože utisci džemat Jezero imat će mnogo razloga da pamti 16.01.2010. ili prvi Saffer 1431.h.g. te će ga uvrstiti u značajne dane svoga džemata.

Zasigurno da se toliki broj hafiza nije nikad skupio u historiji postojanja ovoga džemata, a to su bili sve dragi prijatelji hafizi našeg slavljenika hafiza Adisa ef. Baručića. Početak svečanosti promocije novog hafiza Baručića započela je znakovito: učenjem odlomka iz Kur'ana 15-godišnjeg dječaka EMRAHA LITRIĆA koji se uskoro priprema na polaganje hifza čime će postati treći hafiz u bihaćkoj regiji.

Moderator svečanosti Akaid ef. Boja, predsjednik Medžlisa IZ-e Bihać, poselamivši prisutne i poželivši dobrodošlicu izrazio je veliko zadovoljstvo što Medžlis IZ-e Bihać konačno dobiva ono što mu je toliko dugo falilo, svoje hafize, čuvare Kur'ana koji će na ovim prostorima biti autentični nosioci kur'anskih istina i poruka. Glavni imam Medžlisa IZ-e Bihać Mensur ef. Ćehić u svom obraćanju je predstavio mladog hafiza Adisa ef. Baručića kroz bogatu biografiju te pohvalio njegov svestrani rad na polju afirmacije kvalitete vjerskog života u džematu Jezero odakle potječe i gdje je trenutno imam. Glavni imam je otkrio da je u pripremi otvaranje škole hifza koju će predvoditi hafiz Abdurahman ef. Osmanović.

Muftija bihaćki prof. Hasan ef. Makić je govorio o važnosti hifza, podučavanju drugih Kur'anu i ponašanju u skladu kur'anskih normi upravo u današnjem vremenu nemorala i različitih pošasti među mladima.

Kao izaslanik reis-ul-uleme i član Komisije za hifz pred kojom je polagao novi hafiz, svečanosti je prisustvovao i pred kraj programa se obratio hafiz Hasan ef. Popara. Govoreći o zahtjevnosti i odgovornosti učenja hifza te njegovog održavanja, hafiz Popara je predstavio program preslušavanja hafiza pred Komisijom gdje su zahtjevi za kvalitetu hifza veoma visoki. Citirajući hafiza Trebinjca, hafiz Popara je naglasio kako je polaganje hifza istovremeno najlakši i najteži ispit. Najlakši ispit jer hafiza nitko ništa ne pita što je karakteristika svih drugih ispita, a najteži ispit jer treba proučiti kompletan Kur'an.

hafiska-dova-Jezero-3

Halka sačinjena od brojnih hafiza bila je krunisana hafizom iz Turske koji je došao u društvu glavnog zagrebačkog imama hfz. Aziza ef. Alilija. Svi su oni proučili odlomak iz Kur'ana, a šećer na kraju u učenju bio je hfz. Adis ef. Baručić proučivši posljednje sure pred hafisku dovu koju je proučio njegov muhaffiz hfz. Abdurahman ef. Osmanović.

O značaju samog povoda za ovu regiju, između ostalog govore prisutni gostiju iz političkog, javnog, kulturnog i vjerskog života; od premijera Unsko-sanskog kantona h. Šemsudina Dedića, načelnika općine Cazin Nermina Ogreševića do dekana, direktora i profesora sa Islamskog pedagoškog fakulteta u Bihaću i cazinske Medrese Džemaludin ef. Čaušević.

Domaćini su zaista bili organizirani jer je svečani ručak održan u mjesnoj osnovnoj školi koja je primila sve goste.

Nadamo se da će sljedeći put ovim povodom javljanje biti prigodom hafiske dove na početku spomenutog dječaka Emraha Litrića iz džemata Harmani u Bihaću koji je inače osvojio 3. mjesto na ovogodišnjem Rijasetovom mektebskom natjecanju u učenju Kur'ana.

 

Priredio: Alem Crnkić