A+ A A-

Vještačka oplodnja doniranom jajnom ćelijom

Pitanje:

Esselamu alejkum!

Molim Vas za savjet i preporuku.

Kako sam u braku već 7 godina a kasno smo stupili u brak, moj suprug i ja te sam ja u godinama kada,  da bi dobili djecu razmišljamo o tretmanu IVF u Pragu, koji između ostalog nude i donaciju jajnih ćelija. Molim Vas za pojašnjenje fetve koja se odnosi na isto!

 

Odgovor:

Ve alejkumu selam!

Uzvišeni Allah u Kur'anu nas podsjeća da On, iz Njemu znanih razloga, određuje ko će imati potomstvo a ko ne. „Allahova je vlast na nebesima i na Zemlji. On stvara šta hoće! On poklanja žensku djecu kome hoće, a kome hoće - mušku, ili im daje i mušku i žensku, a koga hoće, učini bez poroda; On uistinu, sva zna i sve može. (Eš-Šura, 49-50.)

Ukoliko postoji potreba za vještačkom oplodnjom, ona je dozvoljena pod uvjetom da se muževljevom spermom oplodi jajašce njegove supruge bez obzira da li bila u pitanju samo potpomognuta oplodnja u maternici, ili vanmaterična oplodnja. Nije dozvoljena vještačka ili prirodna oplodnja ukoliko se pozajmljuje tuđa sperma ili tuđe jajašce mimo supružnika, niti je dozvoljeno korištenje tzv. surogat majki.