Promo banner

A+ A A-

Ne odlazite na sumnjive iscjeliteljske seanse!

mekki-torabiAktivnosti navodnog marokanskog iscjelitelja Mekija Torabija u Sarajevu izazvale su veliku pažnju javnosti. Neuobičajeno velika medijska pozornost prati ovog iscjelitelja, čemu pridonosi njegova spremnost da učestvuje i gostuje u različitim medijima, što mu još dalje pojačava propagandu i marketing. Također, veliki je broj poziva i različitih vrsta upita upućenih Islamskoj zajednici u kojima se traži mišljenje ili neka preporuka.

Dati cjelovit stav o bilo kojem, pa tako i ovom, pitanju zahtjeva prikupljanje relevantnih informacija i potpun uvid u različite aspekte problema. Dolazak Torabija u Sarajevo i njegov rad prati niz nepoznanica i postoji mnogo pitanja na koje do sada nije bilo zadovoljavajućeg odgovora.  Nisu prezentirani argumenti koji bi išli u prilog uvjerenju da se ovaj rad može smatrati u granicama onoga što islam prepoznaje kao legitimne metode duhovnog liječenja i iscjeljivanja. Naravno, medicina i druge znanstvene discipline su pozvane da daju svoje sudove o njegovim metodama i bioenergetskim sposobnostima i u tim segmentima IZ nije pozvana da se očituje. U onom dijelu koji se odnosi na islamske izvore, referira na islamske metode moguće je očitovanje IZ.

Fetva-emin: Seanse s islamom nemaju ništa zajedničko

Dr. Enes Ljevaković fetva-emin Vijeća za fetve Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini ranije je iznio svoju sumnju u Torabijeve aktivnosti i kazao da se ne može preporučiti odlazak na iscjeliteljske seanse, iskazujući bojazan da se radi o obmani za lahkovjerne. Nakon određenih novih saznanja, dr. Ljevaković ističe ne samo da se ne može preporučiti odlazak, nego traži od muslimanima da ne idu na seanse Mekija Torabija koje nemaju ništa zajedničko s islamom. U posljednjem stavu koje je dostavio Rijasetovom web portal dr. Ljevaković ističe:  

- Više puta smo naglasili u odgovorima na pitanje u vezi odlaska na Torabijeve seanse da Islamska zajednica nema ništa s njegovim dolaskom, boravkom i "ordiniranjem" u Sarajevu. Prvih dana njegovog "iscjeliteljskog" djelovanja u Sarajevu govorilo se o tome da je riječ o liječenju tzv. bioenergijom, a budući da je ona još uvijek nepoznanica, izražavali smo stanovitu rezervu spram takvog načina liječenja dok se to pitanje dodatno ne razjasni. Od početka je, također, bilo primjetno da se tokom seanse, kada je riječ o tretmanu žena, Torabi ne pridržava islamskih propisa. To što spomenuti (ili bilo koji drugi) čovjek tvrdi da je hafiz, da klanja namaz itd., ne utiče na šerijatsko-pravnu kvalifikaciju njegovih djela.

Nadalje, kako ističe dr. Ljevaković, dodatno razjašnjenje ovog fenomena dao je sam Torabi tokom više nastupa u medijima tvrdnjama da on "energiju" dobija od nekakvih "bića kornjačolike kože", visine 60 ili 80 cm sa pet ili više neidentificiranih "planeta", koje on vidi, s kojima komunicira i koji mu, uz energiju, daju i uputstva šta da radi i  kako da postupa.

- Ovakvim tvrdnjama, ako im se može povjerovati, Torabi je sam sebe razotkrio i demaskirao kao osoba koja ima veze s tzv. džinskim svijetom, što inače tvrdi ulema u njegovoj domovini Maroku. Doduše, Torabi se donekle ogradio tvrdnjom da Allah daje izlječenje kome hoće, ali spominjanje tih "bića" ostaje veoma upitno. Pozivanje na ta "bića" i sama seansa doima se kao magijski ritual. Ulema u arapskom svijetu se, također, ograđuje od njegovih djelatnosti, ocjenjujući ga bolesnom i opsjednutom osobom. Sve gore rečeno dovoljan je indikator da snažno preporučimo muslimanima da se okane odlaska na krajnje sumnjive seanse koje s islamom i njegovim sistemom duhovnog usmjerenja i liječenja (namaz, post, učenje Kur'ana, zikr, dove...), medicinskom naukom i sa zdravim razumom nemaju ničeg zajedničkog, ističe u najnovijem stavu fetva-emin Vijeća za fetve Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.