A+ A A-

Goveđi želatin

Pitanje:

Esselamu alejkum!

Na nekim proizvodima u BiH i dijaspori iza želatina u zagradi stoji navedeno njegovo porijeklo, pa ponekad tu piše "goveđi želatin". Na samom proizvodu ne piše da je halal. Zanima me stav islama prema ovom "goveđem želatinu" s obzirom da životinja vjerovatno nije zaklana po islamskom propisu. Da li su i kosti ovako zaklane životinje, od kojih se dobija želatin, haram ili je ovakav želatin ipak dozvoljeno konzumirati?

 

 

Odgovor:

Esselamu alejkum!

Razlog zašto na nekim proizvodima uz termin "želatin" piše da je goveđeg porijekla vjerovatno je želja da se naglasi da nije svinjskog porijekla. Smatramo da nema smetnje da se konzumira proizvod koji sadrži želatin proizveden od goveđih kostiju uzimajući u obzir stanje i situaciju u kojoj žive muslimani danas, posebno u dijaspori, tj. teškoću s kojom bi se suočili kada bi se zabranili proizvodi koji sadrže bilo kakav želatin, čak i onaj goveđeg porijekla. Savjetujemo muslimanima da, ako imaju mogućnost izbora, biraju proizvode iz muslimanskih zemalja čime će se osigurati od eventualne sumnje u njihovu ispravnost.