A+ A A-

Učenje Kur'ana na latinici

Pitanje

Priznajem nisam neki vjernik, ali klanjam bar jedan namaz dnevno, živim na zapadu a i sami sigurno znate naše svakodnevnice u dijaspori, najgore mi je to što uzmem navečer nekada Kur'an i čitam na latinici jer nažalost ne znam arapski, čitam, mada sve ne razumijem baš i uvijek mi dođe pomisao mislim da to što čitam ne može biti istina i onda me strah uhvati od mog svatanja kako da se oslobodim tih misli?
Znam da bih trebala se potrudi svaki namaz da obavim, ali u mojim okolnostima je jako teško, molila bih vas da mi preporučite neku dovu za učvršćenje vjerovanja to jeste ibadeta?

 

Odgovor

Kur'anski tekst je višeslojan, složen i nije lahak za razumijevanje bez adekvatnog komentara i tumačenja. Stoga Vam preporučujemo da čitate islamsku literaturu koja na različitim nivoima i o raznovrsnim temama vjernicima približava kur'ansko i sunnetsko učenje. Nastojte naučiti arapsko pismo kako biste mogli učiti Kur'an onako kako je i objavljen. Prijevod nije ravan originalu. Zato Vam ne preporučujemo da iščitavate prijevod, jer će Vam mnoge stvari  ostati nejasne, zamršene ili kontradiktorne.
Dobro je da čuvate makar jedan dnevni namaz. Bolje i jedna sijalica u kući nego nijedna. Međutim, to sigurno nije dovoljno i trebate nastojati da klanjate i ostale dnevne namaze. Mislimo da nema potrebe ukazivati na važnost ove obaveze, kao i ostalih farzova, posebno onih iz kategorije islamskih šartova ili ruknova. Vaša iskrena želja i namjera su od presudnog značaja u tom pogledu. Nijedna dova sama po sebi, bez pregnuća, napora i unutrašnje borbe sa samim sobom i svojim slabostima, neće polučiti željeni rezultat, ali je važan indikator želje i namjere. Savjetujemo Vam da nabavite Zbirku dova Mehmeda Handžića ili nekog drugog autora i redovno učite dove ujutro i navečer. Nadati se da će Vam biti od koristi. Preporučujemo Vam sljedeću dovu: Rabbena la tuzig kulubena be'ade iz hedejtena ve heb lena min ledunke rahmeten inneke entel-vehhab. Allahumme habbib ilejnel-imane ve zejjinhu fi kulubina ve kerrih ilejnel-kufre vel-fusuka vel-'isjan vedž'alna miner-rašidin.

FaceBook