Promo banner

A+ A A-

Deklaracija evropskih muslimana

DEKLARCIJA EVROPSKIH MUSLIMANA

DECLARATION OF EUROPEAN MUSLIMS

إعلان المسلمين الأوروبيين

Déclaration des Musulmans d'Europe

DEKLARATION EUROPÄISCHER MUSLIME

 

Reis-ul-ulema dr. Mustafa ef. Cerić
 

UVOD

Tragični događaji od 11. septembra 2001. god. u Nju Jorku, 11. marta 2004. god. u Madridu te 7. jula 2005. god. u Londonu[1] ne ostavljaju nikog ravnodušnim. Muslimani širom svijeta su posebno šokirani što se ti teroristički napadi dovode u vezu sa islamom. Niko razuman ne može prihvatiti ubijanje nevinih ljudi u njegovo/njezno ime. Zato su muslimani najoštrije osudili terorističke napade u Nju Jorku, Madridu i Londonu.

Međutim, neki kažu da to nije dovoljno. Muslimani moraju učiniti više od toga da bi uvjerili evropsku javnost da je njihova vjera vrijedna poštovanja i da je njihov boravak u Evropi dobrodošao.

Ostavljajući po strani one u Evropi koji se teško liječe od islamofobije bez obzira da li je bilo neprimjerenog ponašanja nekih muslimana ili nije, muslimani moraju shvatiti da opći utisak koji danas vlada u Evropi o njihovoj vjeri nije primjeren. Evropski muslimani moraju ozbiljno uzeti pitanje nasilja koje neki, navodno, provode u ime islama ne zato što neki u Evropi mrze islam i ne vole muslimane, već zato to su nasilje, teror i mržnja u ime islama pogrešni. To je protivno islamskom moralnom učenju. To je protivno muslimanskim interesima u svijetu, posebno u Evropi.

Evropski muslimani moraju uraditi program za borbu protiv nasilja u svijetu. Oni moraju jasno i nedvosmisleno objaviti cijelome svijetu da je islam nenasilna vjera, i učiti svoju djecu da pravi put do uspjeha na ovome svijetu i spasa na drugome svijetu nije u argumentu sile, već u sili miroljubivog argumenta.

Evropski muslimani moraju izaći s jasnom deklaracijom koju treba uputiti: Evropskoj uniji, muslimanima koji žive u Evropi i Muslimanskom svijetu.

 


[1] Naravno, svjesni smo i drugih napada: u Rijadu 1995, Dhahranu 1996, Nairobiju i Darsalamu 1998, Jemenu 2000, Baliju 2002 i Istanbulu 2003. god., ali napadi u Njujorku, Madridu i Londonu najviše opterečuju odnose na relaciji islam-Zapad.

 


KOMPLETNU DEKLARACIJU MOŽETE SKINUTI NA PET JEZIKA U .DOC FORMATU (Desni klik > Save as):

Deklaracija_bos

Declaration_eng

Deklaracija_ar

Deklaracija_fr

Deklaracija_njem